Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zelenskyj je na cestě do Česka. Praha narychlo posilňuje zabezpečení, na letišti už hlídkují odstřelovači

Volodymyr Zelenskyj je číslem jedna na seznamu smrti, který dali dohromady Rusové.
Zdroj: Profimedia
návštěva

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přilétá do České republiky, sdělila mluvčí Hradu Markéta Řeháková. Půjde o jeho první návštěvu Česka od začátku ruské invaze. V Praze bude jednat s prezidentem Petrem Pavlem, premiérem Petrem Fialou, předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (oba ODS) i se šéfkou Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09), potká se se členy vlády a Parlamentu, uvedl Zelenskyj na twitteru.

Volodymyr Zelenskyj je na cestě do Prahy, kde se sejde s prezidentem Petrem Pavlem a představiteli vlády i Senátu. Tématem jednání bude obrana, blížící se summit Severoatlantické aliance (NATO) ve Vilniusu, evropská a euroatlantická integrace Ukrajiny, situace u Záporožské jaderné elektrárny nebo rekonstrukce napadené země, konkretizoval ukrajinský prezident.

„Na řadě je Praha. Budu jednat s prezidentem Petrem Pavlem, premiérem Petrem Fialou, předsedy Senátu a Poslanecké sněmovny Milošem Vystrčilem a Markétou Pekarovou Adamovou. Setkám se s členy vlády, parlamentu a médií,“ napsal na Twitteru ukrajinský prezident poté, co navštívil Bulharsko.

Letiště posílilo bezpečnost

Ze Sofie odlétl v 18:21 minut, přílet se očekává kolem osmé hodiny. "V 18:21 vzletěl ze Sofie do Prahy vládní speciál se vzácnou návštěvou. Prezident Zelenskyj se setká i s Petrem Fialou. Půjde o jejich první společné setkání v Praze, předchozí dvě proběhla v Kyjevě," napsal na Twitteru premiérův mluvčí Václav Smolka.

Původně o návštěvě informovala agentura AP, která však zprávu později stornovala. Česká vláda na dotazy novinářů dlouho neodpovídala, postupně ale vyplývaly na povrch informace, že se na letišti Václava Havla posílilo zabezpečení, na místě jsou vidět údajně i odstřelovači.

Fanoušci na Hradě

Na speciální prohlídky došlo i na Hradě, kde od odpoledních hodin chodí pravidelné hlídky a kontrolují, zda se někde nepřipravují nějaké nekalosti. Do akce byli povoláni i kynologové. S oznámením zprávy o příletu ukrajinského prezidenta se na Hradě začali scházet i fanoušci ukrajinského prezidenta. 

Související články

Další články

Nejnovější kauzy