Trendy
válka na Ukrajině Iveta Bartošová Výměna manželek 2024 Survivor 2024 - aktuálně

Zastaví zima Putina stejně jako Hitlera? Rusy čekají mrazivé problémy, říká analytik

Zbytky zničených ruských tanků.
Zdroj: Profimedia.cz
+ Dalších 8 fotografií
válka na ukrajině

Na Ukrajinu se blíží zima. S klesajícími teplotami chodí i opakované vlny deště, které rozpouštějí hlínu na polích a udusané cesty a silnice mění v bahno, jež brání přesunu vojáků i vybavení. Následovat bude hluboký mráz a sníh, který sice zase přispěje ke ztvrdnutí země a cest, ale dál také ztíží boj. Která z válčících stran je na tuto situaci lépe připravena?  "Vzhledem k tomu, jakým způsobem jsou zatím vystrojovány ruské jednotky (podle stavu zajatých vojáků velmi nedostatečně), by mohly mít problémy zejména ruské oddíly. Tím spíš, že se v poslední době soustředí zejména na východní Ukrajinu, kde je přes zimu až o 20 °C méně než na Krymu nebo v Chersonské oblasti," odhaduje vyhlídky před zimou pro eXtra.cz analytik Jiří Vojáček.

Armády na obou stranách války na Ukrajině se musí vypořádat s nevlídným počasím a kratšími zimními dny, které ovlivní zdraví a morálku vojáků, sníží účinnost zbraní a senzorů shromažďujících zpravodajské informace a znásobí logistické potíže s udržením vojáků v poli.

Rusko se snaží uvrhnout Ukrajinu do zimy

„Pozemní válka je obecně velmi obtížná. Zimní válka je však dvojnásobná výzva,“ uvedl pro list Wall Street Journal Mykola Bielieskov, výzkumník z Národního institutu pro strategická studia, vládou podporovaného think tanku v Kyjevě. "Zahájit velkou ofenzivu při minus 15 stupních bude výzvou pro obě strany," myslí si.

Zima zasáhne také civilní obyvatele. Moskva zahájila sérii útoků na ukrajinské elektrárny a teplárny ve snaze oslabit vůli Ukrajinců bojovat. Rusko se také rozhodlo udusit dodávky energie do Evropy v naději, že zima a nepohodlí, kterým tam obyvatelé trpí, přesvědčí vlády, aby snížily podporu Ukrajině.

Špatné počasí ovlivní obě strany a pravděpodobně zpomalí tempo bojů, myslí si Ben Barry, specialista na pozemní válku z Mezinárodního institutu pro strategická studia v Londýně. "Ale pokud chce kterákoli strana bojovat, může bojovat dál," řekl Wall Street Journalu. Ukrajina už požádala západní podporovatele o zimní zásoby. Americká armáda poskytla desítky tisíc kusů vybavení do chladného počasí a tisíce položek zasílají též Kanada, Bulharsko a další členové NATO. Plakáty v Kyjevě a dalších ukrajinských městech vyzývají obyvatele, aby přispěli penězi na „udržení ozbrojených sil v teple“.

Analytik Vojáček: Rusové nemají potřebné vybavení

"Vzhledem k tomu, jakým způsobem jsou zatím vystrojovány ruské jednotky (podle stavu zajatých vojáků velmi nedostatečně), by mohly mít problémy zejména ruské oddíly. Tím spíše, že se v poslední době soustředí zejména na východní Ukrajinu, kde je přes zimu až o 20 °C méně než na Krymu nebo v Chersonské oblasti," předpovídá pro eXtra.cz vojenský analytik Jiří Vojáček.

"Dovolím si tvrdit, že Ukrajinci budou ještě zhruba měsíc pomalu postupovat, v tom měsíci zřejmě dobudou i město Cherson, ale poté se fronty zastaví a obě strany budou sbírat síly na únor až březen, kdy očekávám další ofenzívy. Je nutné připomenout, že v zimních měsících armády často trpí nejen zraněními, ale mnohem více než ve zbytku roku také nemocemi, které postihují až třetinu vojáků v poli," popisuje Vojáček těžké podmínky na frontě.

Válka na Ukrajině

Válku na Ukrajině rozpoutalo Rusko ve čtvrtek 24. února 2022 v ranních hodinách.

V Rusku se o tomto aktu válečné agrese mluví jako o "speciální vojenské operaci na Ukrajině". Jde o vyvrcholení rusko-ukrajinské krize a zároveň největší konflikt na území Evropy od konce druhé světové války.

Mohlo by vás zajímat:

Volodymyr Zelenskyj | Vladimir Putin | Wagnerova skupina | Jevgenij Prigožin | Válka v Izraeli

Související články

Další články

Nejnovější kauzy