Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zákulisí státní návštěvy Pavlových v Lucembursku: Hektické přejezdy, skandující děti i česká řízková klasika

+ Dalších 61 fotografií

Dva dny strávil reportér eXtra.cz po boku prezidenta Petra Pavla na jeho státní návštěvě Lucemburska. Nabitý program přinesl množství oficiálních jednání, hektických přejezdů mezi nimi, několik položených červených koberců i bohatých rautů v zákulisí blyštivých ceremonií. Nouze však nebyla ani o dojemné momenty. 

Státní návštěva Petra Pavla v Lucembursku začala na pražském vojenském letišti Kbely, odkud vládní speciál odlétal. Jak cesta prezidentským speciálem probíhala, se můžete dočíst zde.

Po přistání v Lucemburku už čekala nastoupená čestná stráž a první ceremoniál mohl začít. Ten se nesl v obvyklém duchu s nastoupenými vojáky, červeným kobercem, ale bez fanfár.

Doporučené video: Přivítání Petra Pavla v Lucemburku

Oficiální program Pavla v rámci státní návštěvy Lucemburska začal až ve čtvrtek ráno. Před místním parlamentem se už konal ceremoniál se vším všudy a Pavla s jeho ženou Evou přivítal velkovévoda Jindřich s jeho chotí Marií Teresou.

Přejezdy a sladké makronky

Oficialit se následně konalo ještě mnoho. Pavel například uctil památku Jana Palacha u zdejšího památníku, který v Lucemburku vzniknul jako jeden z prvních na světě. Nechybělo ani dojemné přivítání prezidentského páru dětmi před místní radnicí s českými vlaječkami, kteří skandovali "Česko"!

Během celého programu se o novináře stará místní tým. Přejezdy mezi jednotlivými akcemi pak probíhaly v rámci prezidentské kolony, které prorážely cestu policejní motorky.

Ve čtvrtek se ještě stihla návštěva evropského satelitního centra, které leží za městem. Vzhledem k tomu, že Lucembursko je miniaturní zemí, netrvá přejezd sem déle než půl hodiny. Překvapivě zde na novináře čekalo zatím nejlepší pohoštění v podobě výborných makronek a dalších dezertů. Večer se prezidentský pár zúčastnil slavnostního bálu.

Oběd pár metrů od prezidenta

Pátek byl ještě nabitější. Po návštěvě jedné z agentur NATO jsme se rychle přesunuli do Evropské školy, kde studují děti zaměstnanců evropských institucí včetně Čechů. Na programu byl tak i zpěv českých písniček a další z dojemných momentů.

Zajímavostí je, že následný společný oběd pro novináře probíhal na stejném místě, kde obědvali i prezidentský pár s velkovévodou a velkovévodkyní, pouze v jiné místnosti. Na jídlo se pak připojil i celý organizační tým včetně policistů.

Následoval další program sestávající z návštěvy Evropského soudního dvora nebo místní podnikatelské komory. Celou návštěvu vkusně zakončil koncert českého souboru, hrající klasickou hudbu, který obecenstvo odměnilo bouřlivým potleskem. Následný raut v prostorách krásné budovy Cerle cité je pak složen s českých pokrmů, jako je řízek se salátem.

Hodinové zpoždění

Následně jsme zamířili na letiště, kde nás místní personál nechal čekat na příjezd prezidentského páru ve VIP salonku. Pavel nakonec kvůli zdržení dorazil o hodinu později. Ještě poslední video z nástupu do letadla před čestnou stráží a šup do prezidentského speciálu.

Po všech peripetiích nakonec nelze konstatovat nic jiného, než že návštěva se podařila a na českého prezidenta v Lucembursku budou vzpomínat v dobrém. Totéž platí i obráceně z pohledu novináře o lucemburském týmu, který se o hosty příkladně postaral.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy