Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

VIDEO: Jak zachránit dusící se osobu: Máte jen desítky vteřin, říká lékař Marek Dvořák a radí, co dělat v krizové situaci

Úmrtí Jakuba Maliny, který se udusil masem, vyvolalo u mnoha lidí otázky, jak se dá u podobných případů v krizových situacích reagovat, aby neskončily tragicky. Lékař Marek Dvořák se s eXtra.cz podělil o pár rad, jak pomoci někomu, kdo se viditelně dusí, a zachránit mu tím život. "Pokud není schopen ani mluvit, drcněte do něj silnou ránu mezi lopatky. Musí to být taková rána, abyste z trubičky vybouchali napěchovaný kus masa," vysvětluje Dvořák. Celou jeho radu, jak postupovat, si můžete poslechnout v náhledovém videu.

Lékař a specialista urgentní medicíny Marek Dvořák pro eXtra.cz uvedl několik rad, jak poznat a zachránit dusícího se člověka. Toto téma se stalo aktuální poté, co se udusil masem fotbalista a syn miliardáře Jakub Malina, o čemž redakce eXtra.cz informovala jako první.

Úder mezi lopatky

Šokující byl především průběh Jakubovy smrti. „To, že se Jakub dusí masem, nikdo moc nepoznal, takže trvalo příliš dlouho, než si toho někdo všiml. Prakticky mu nikdo nepomohl,“ uvedly zdroje eXtra.cz.

Jak upozorňuje Dvořák, důležité je v prvotní chvíli rozpoznat, že se někdo dusí. "Dusící se lidé se chytají za krk, jednají panicky. Dotyčný má jen desítky vteřin, než ztratí vědomí. Nejdříve se ho zeptejte, jestli se dusí, pokud řekne, že ano, a kašle, pak ho podpořte v kašli. Nestrkejte mu nic do pusy," vyjmenovává základy lékař urgentního příjmu v pražském Motole.

"Pokud není schopen ani mluvit, tak ho drcněte mezi lopatky. Musí to být taková rána, abyste z trubičky vybouchali napěchovaný kus masa, takže opravdu pořádná rána," pokračuje Dvořák v důležitých radách. "Pokud to nebylo efektivní, opakujte pokus až pětkrát za sebou. Pokud ani to nebylo účinné, tak stlačte nadbřišek," dodal lékař pro eXtra.cz.

Jak v takovém případě postupovat, se můžete podívat v náhledovém videu, v němž Dvořák do detailu popsal celý průběh potřebného zásahu.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy