Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Katastrofické záběry z Avdijivky. Město i okolí je totálně rozbombardované, všude jsou mrtvá těla Rusů i Ukrajinců

Boje v Avdijivce.
Zdroj: Profimedia.cz
+ Dalších 6 fotografií
válka

V ukrajinské Avdijivce se odehrává největší současná bitva války na Ukrajině. Na obou stranách bojiště jsou obrovské lidské ztráty. Podle některých zpráv z ruských praporů, které vyrážejí na bojiště, zůstává často jen méně než třetina naživu. Každý metr ukrajinské půdy, který Rusové dobudou, je vykoupen množstvím jejich mužů. Dokazuje to i video, které na bojišti v Avdijivce natočili ruští vojáci.

Město Avdijivka v Doněcké oblasti na Ukrajině je momentálně v obležení Rusů ze tří stran. Město je pod trvalou ruskou palbou od poloviny loňského října a ukrajinská armáda minulý týden uvedla, že s okupanty její ozbrojené síly bojují už i v jeho ulicích. V Avdijivce kdysi žilo 32.000 lidí, nyní se tam podle tamního starosty zdržuje jen 941 obyvatel. Tento týden se také město stalo osudným jednomu z českých občanů bojujících v ukrajinských barvách. Jak vypadá oblast, ukázal nedávno na videu i ukrajinský náměstek ministra vnitra Anton Geraščenko.

Právě z Avdijivky pocházejí záběry, které nedávno šokovaly celý svět. Objevily se na ruské sociální síti vKontakte a za pár okamžiků se rozšířily také po Twitteru, kde je účet WarTranslated, který se zabývá překladem ruských videí, zveřejnil i s přepisem toho, co si zřejmě ruští vojáci povídají. Video ukazuje okolí Avdijivky, které spíš než přírodu připomíná postapokalyptickou krajinu. Upozorňujeme, že video není pro slabé povahy.

Smrt na každém kroku

"Půjdu tudy, volej na mě, kdybys našel nějaká těla," volá na začátku videa voják na svého kolegu. Pak začínají procházet bojiště, zřejmě hledají další zraněné a jdou pro zásoby jídla. Cestou ukazují několik kusů zničené techniky. "Takhle my si tady žijeme. Serjoža jde podél zákopu, já jsem poblíž," říká voják. "Všechno je zničené, ze strojů nezbylo nic. Některá těla jsou zakopaná, některá ne. Některá z nich už byla odvezena," pokračuje.

"Tady je další spálené tělo," ukazuje voják bez známky zájmu v hlase. Zřejmě všichni už si na podobné výjevy zvykli. Potvrzují to i slova, která zaznívají ve videu. "Těla, těla, další těla. Tahle jsou naše. Ten červený je náš, teď už je celý zčernalý. Zřejmě chtěl střílet," komentuje další nalezenou mrtvolu. "Některá těla vyzvedli, bylo to tu jimi doslova pokryté," říká se ve videu.

Hlad, žízeň a obírání padlých

Voják také komentuje údajný nepříliš dobrý stav ruského zásobování. "Nejedli jsme a nepili několik dní. Voda je problém. Nemít jídlo se dá vydržet, ale člověk potřebuje pořád pít," říká člen okupačních vojsk. V jedné části videa také objeví mrtvolu, která má vedle sebe spacák. "Už je tu nějakou dobu. Až půjdeme zpátky, mohli bychom vzít ten spacák, vypadá to, že nebude smrdět," říká bez okolků.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy