Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

V Praze nouzově přistálo letadlo se 133 lidmi: Piloty útočník oslnil laserem, hrozí mu 8 let

Útok na letadlo: Hazardér oslnil piloty laserem, nouzově přistálo v Praze
Zdroj: Pixabay
incident

Až osm let vězení hrozí neznámému pachateli, který v pátek laserem oslnil pilota letadla u Kladna. Stroj musel přistát na letišti v Praze, na palubě bylo 133 lidí. Případ slánští policisté vyšetřují jako podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení, uvedla v tiskové zprávě kladenská policejní mluvčí Michaela Richterová.

Na letadlo se sedmičlennou posádkou a 126 pasažéry někdo svítil v pátek kolem 0:30. "Paprsky laseru byly zaznamenány z blíže nezjištěného místa, pravděpodobně z Kladna," uvedla mluvčí. Pátrat po pachateli vyjelo několik policejních hlídek a vzlétl též vrtulník. Podezřelého ale policisté nenašli.

"Oslnění pilotů může způsobit katastrofu letadla, protože člověk na několik vteřin může ztratit orientaci, což mu znemožní se soustředit na přístroje, které ho navádějí k přistání," doplnila mluvčí.

Nejde o první případ

K podobnému incidentu došlo také loni v prosinci. Kladenští kriminalisté tehdy pátrali po člověku, který na konci prosince oslnil laserem pilota letadla. Na palubě byla posádka a 112 cestujících. Paprsky tehdy vycházely z kladenské části Kročehlavy. Minulý rok mladoboleslavští kriminalisté obvinili z obecného ohrožení muže, který podle nich opakovaně úmyslně oslnil zeleným laserovým světlem posádku vrtulníku Letecké služby Policie ČR.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy