Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Utekl Putin z Moskvy? Mluví se o přesunu do Petrohradu. Před Wagnerovci měl prchnout i Medveděv s rodinou

Ruský prezident Vladimir Putin.
Zdroj: profimedia
+ Dalších 7 fotografií
vzpoura

Vladimir Putin údajně prchnul z Moskvy do Petrohradu. Alespoň to tvrdí zdroje portálu Daily Mail, dle kterého měla v metropoli přistát dvě vládní letadla. Důvodem pro údajný útěk by mohl být fakt, že Kreml od pátečního večera čelí vzpouře. Tu vyvolal Jevgenij Prigožin společně se svou žoldáckou Wagnerovou skupinou. Její členové nyní pochodují na Moskvu. 

Zprávy Daily Mail tvrdí, že letadlo s ruským prezidentem letělo krátce po prohlášení Wagnerovců na sever směrem na Tver. Následně přerušilo komunikaci. Další obchodní letadla byla viděna, jak odlétají z hlavního města směrem k Petrohradu. Důvodem má být povstání Wagnerovy skupiny, která nejprve obsadila Rostov na Donu, následně se vydala směrem na Moskvu.  

Již dříve se objevily zprávy ukrajinské rozvědky, podle nichž Vladimir Putin odletěl z Moskvy vrtulníkem do svého paláce ve Valdaji, který se nachází mezi Moskvou a Petrohradem. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov však odlet do Petrohradu, kam měl prezident prchnout spolu s Dmitrijem Medveděvem a jeho rodinou, popřel.

Putin nabídl milost výměnou za Prigožina

Vzpoura Wagnerovy skupiny vedené Jevgenijem Prigožinem je namířena proti ruským ozbrojeným silám, v sobotu ráno obsadili Rostov na Donu a přes Voroněž postupují směrem k Moskvě. "Putin udělal špatnou volbu. Tím hůř pro něj. Brzy budeme mít nového prezidenta," znělo vyjádření Wagnerovců na Telegramu. Následně je ruský cenzurní úřad Rozkomnadzor zablokoval, včetně všech její účtů a zmrazil jejich finance.

Vladimir Putin označil povstání za zradu a ve videu, nazvaném “Výzva k občanům Ruska,” které dnes publikoval Kreml, slíbil, že iniciátoři budou tvrdě potrestáni, přičemž Wagnerovce označil za teroristy. Putin údajně žádá jen hlavu Jevgenije Prigožina. Ostatním by měla být nabídnuta amnestie výměnou za to, že se postaví za svou vlast.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy