Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Trpící batole držící pětinohou kočku. Sociální sítě obíhají falešné fotky z Pásma Gazy

Válka v Izraeli: Svět oblétly dojemné fotky trpících dětí. Jedná se ale o podvrh umělé inteligence
Zdroj: Profimedia.cz
+ Další 2 fotografie
FAKE

Děti a zvířata. Pokud chce někdo v lidech vyvolat nekonečný soucit, tyhle dvě skupiny jsou zaručeným úspěchem. Sociální sítě tak nedávno oběhly srdcervoucí fotky z Pásma Gazy, které zachycují údajné trpící děti objímající zvířata. Jak si ale lidé s kritickým okem všimli, tyhle fotky byly podvrh a vytvořila je umělá inteligence. Ukazuje to tak úplně nový rozměr války, který se odehrává právě online.

Zažili jsme to už mnohokrát při válce na Ukrajině. Pokud lidem ukážete obrázky tak šokující, že zaútočí přímo na jejich city, velmi často ztratí smysl pro realitu a věří všemu, co jim propaganda předhodí. Hněv, který cítí, komentující doslova zaslepí a jsou schopni přehlédnout i sebenápadnější podfuk. Rusům tak tamní propaganda předhazuje to, jak bez nich Západ trpí a jak se proti nim spikl celý svět, ačkoli je situace úplně jiná. Podobná situace jako ve válce na Ukrajině teď nastává i v izraelsko-palestinském konfliktu.

Sociální sítě všeho druhu koncem listopadu oběhly velmi silné fotky. Zachycují malé děti, které v troskách Gazy z posledních sil objímají kočky a koťata. Obrazy tak silně útočící na lidské city, až si člověk říká, že nemohou být pravdivé. A také nejsou. Jde totiž o produkt umělé inteligence. Ukazuje se tak, že AI není nebezpečná pouze přes to, že bude moci věrně napodobit video Donalda Trumpa či předvolební prohlášení Petra Pavla, ale umí vytvořit i prachobyčejné scény z hrůz války, které se nikdy nestaly.

Lidé na podvrh skočili

Fotografie z Gazy bez rozmýšlení šířily dál tisíce uživatelů včetně některých zpravodajských serverů. Z fotek je ale naprosto zřejmé, že nejde o žádný profesionální výdobytek nejmodernější AI, ale obyčejné podvrhy, které člověku, jenž s AI generátorem fotek alespoň trochu umí, nezabraly více než několik minut. Dokládá to třeba i to, že jedna z koček na fotografiích má pět nohou. Toho si okamžitě všimli i lidé na sociální síti X (dříve Twitter) a pod všechny účty, které tuhle fotografii zveřejnily, dodali ironické upozornění, že i podle Wikipedie má tento živočich nohy pouze čtyři.

Stejně na tom jsou i děti, které mají například na jedné z fotografií pouze čtyři prsty. Jde o známé chyby při generování obrázků pomocí umělé inteligence, s počtem prstů či končetin má velmi často problém téměř každý generátor, jak píše BuzzFeed. Umělá inteligence totiž neumí počítat, pouze se inspiruje ostatními obrázky a nemá tak "naučená" pravidla, kolik má který tvor správně končetin či prstů.

Válka v Izraeli

Válku v Izraeli rozpoutalo v sobotu 7. října 2023 palestinské radikální hnutí Hamás, když provedlo rozsáhlé útoky z Pásma Gazy.

Mohlo by vás zajímat:

Hamás | Izrael | Palestina | Pásmo Gazy | Jeruzalém | Blízký východ | Hizballáh | Benjamin Netanjahu | Válka na Ukrajině 

Související články

Další články

Nejnovější kauzy