Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Terorismus Putina na Ukrajině: Prasárna, nulová etika, kritizuje Rusy Andor Šándor

Andor Šándor a Vladimír Putin
Zdroj: profimedia, herminapress / koláž eXtra.cz
+ Dalších 22 fotografií
ZLOČIN

V posledních dnech sdělovací prostředky celého světa ovládly zprávy z Moskvy, kde terorističtí barbaři z odnože Islámského státu zavraždili téměř 150 lidí. Ve světle jejich ohavného útoku jako by ale zanikaly stejně nechutné skutky samotných Rusů na Ukrajině. Před pár dny zaútočili například na Oděsu. Počkali, až začnou vyprošťovací práce, a záchranáře pak zavraždili dalším útokem. „Prasárna,“ nechápe ztrátu elementární morálky bezpečnostní poradce Andor Šándor. Co dále řekl eXtra.cz?

Andor Šándor: Útok na záchranáře nepatří ani do války

Podobné praktiky, které Rusové předvedli v Oděse (viz například článek na Seznam Médium), jsou právě běžné pro ty nejnechutnější světové teroristy.

Co na ně říká generál Andor Šándor?

„Pokud je to tak, jak popisujete, tak je to čistokrevná prasárna. To je vypočítavé svinstvo,“ kroutí hlavou bezpečnostní poradce.

„Nikdo samozřejmě nemůže garantovat chování všech jednotlivých účastníků konfliktu, vždy se někdo urve ze řetězu. Což není omluva. Svou roli tu mohou hrát otázky msty za Kerčský most, Bělgorod, za Černomořskou flotilu a podobně. Bohužel se to ovšem podobnými skutky dostává do podoby, že etika, byla-li vůbec kdy nějaká v tomto konfliktu, válečné právo a podobně, to tu asi už bude brát za své,“ krčí rameny bezradně.


Moskva? Ukrajinci si to neobjednali, míní

K samotnému teroristickému útoku v Moskvě řekl také řadu svých názorů, vyloučil ale, že by si útok objednali právě Ukrajinci, jak se jim to snaží podstrčit totalitní ruský režim, který u souseda vyvolal nespravedlivou okupační válku.

„Není téměř pochyb o tom, že strůjci útoku jsou Tádžikové z odnože Islámského státu v Chorásánu. Ta je ještě víc radikální než Taliban. Trestají bezvěrce, Rusko mohou trestat jednak kvůli jeho chování vůči muslimům na Kavkazu, ale také vůči Islámskému státu po boku Sýrie. Z toho, co se dnes ví, je představa, že si to Rus udělal sám, poměrně dost naivní a nesmyslná. A že by to Islámský stát udělal pro Ukrajince, to mi přijde ještě nesmyslnější. To není modus operandi těchto islámských bojovníků,“ sdělil již dříve pro eXtra.cz.

Odmítá teorii, že pro pachatele bylo připraveno okno k přechodu na Ukrajinu.

„To mi přijde dost komplikované. Z Moskvy je to na Ukrajinu kus cesty, pak musíte projít povstaleckými územími, překonat bojovou linii mezi Ukrajinci a Rusy. To je spíš zbožné přání, pokud tam není jiná věc, o které dnes nevíme,“ dodal bezpečnostní poradce.

Upozorňujeme čtenáře, že následující fotogalerie obsahuje i snímky obětí. Záměrem není šokovat, ale ukázat situaci takovou, jaká na místě skutečně byla.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy