Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Smutné okolnosti sebevraždy na libereckém úřadě: Jakub Šeps kvůli ztrátě pozice skočil pod vlak, vedení obvinil ze šikany

Jakub Šeps: Liberecký úředník spáchal sebevraždu skokem pod vlak
Zdroj: Se souhlasem Krajského úřadu Libereckého kraje
úmrtí

Kvůli ztrátě pozice si sáhl na život. Vedoucí oddělení cestovního ruchu na Krajském úřadu Libereckého kraje Jakub Šeps svou práci miloval, a když kvůli návratu kolegyně z mateřské musel odstoupit, nepřekousl to. Jinou nabízenou pozici nepřijal a místo toho se podle informací Blesku rozhodl skočit pod vlak. Bylo mu přitom pouhých 32 let. Po sobě zanechal dopis na rozloučenou, v němž zmiňuje mimo jiné workoholismus a také šikanu ze strany vedení. To však hejtman Libereckého kraje Martin Půta důrazně odmítá.

Jakub Šeps svou prací žil a často si ji bral domů, byť jeho pozice vedoucího oddělení cestovního ruchu na Krajském úřadu Libereckého kraje byla jen dočasná, protože ji přebíral po kolegyni, která šla na mateřskou. Když se z ní ale vrátila a on tak musel skončit i přesto, že byl ze všech stran údajně chválený, nepřekousl to a zhroutil se mu svět. Krizi se rozhodl řešit nejhorším možným způsobem. Podle informací Blesku skočil pod vlak.

Nabízeli mu trabant místo ferrari

„Celá věc nás nesmírně zasáhla. Jakub se našel v práci, kterou si nad rámec svých povinností bral domů. Nikdy se nikomu nesvěřil, že má nějaké trápení. Po nástupu jeho kolegyně z mateřské jsme mu nabízeli jiná místa, ale nedošlo k žádné dohodě,“ uvedl k tragédii podle zmiňovaného portálu liberecký hejtman Martin Půta.

Šeps po sobě zanechal obsáhlý dopis na rozloučenou, v němž popsal všechny své důvody. Přiznal například, že trpěl workoholismem, což mu zničilo zdraví i psychiku. Jenže přesto svou práci miloval a podle svých slov i vedení mu dávalo najevo, že je s ním nadmíru spokojeno. „Ze strany vedení jsem byl po celé tři roky chválen. Paní náměstkyně mi říkala: Chceme, abyste zůstal. Jsem s vaší prací spokojena,“ uvádí v dopise, který rodina zveřejnila na Facebooku. Jenže nabídka na jinou pozici se mu nezdála a přirovnal ji k přesednutí z ferrari do trabantu.

Vedení obvinil ze šikany

Zároveň ale vznesl vážná obvinění vůči některým nadřízeným, kteří se prý dopouštěli ukázkové šikany, nad kterou se nikdo z odpovědných osob nepozastavil. Údajně na jeho osobu bylo nakládáno příliš mnoho práce, často navíc mělo jít o úkony, které s jeho pozicí nesouvisely, jako třeba dojet služebním vozem pro cvičební stroj pro matku nadřízeného.

Úřad však veškerá obvinění z šikany a bossingu odmítá. „Důrazně odmítáme, že by na pracovišti docházelo k šikaně nebo bossingu. Jakub si byl vědom toho, že práci má na dobu určitou, ale odmítl jiná nabízená místa,“ brání se ředitel krajského úřadu René Havlík. Kde je pravda, se už i kvůli tragické předčasné smrti Šepse nejspíš nikdo nedozví.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy