Trendy
válka na Ukrajině Iveta Bartošová Výměna manželek 2024 Survivor 2024

Rusové se chlubili zničenými tanky Leopard, trefili přitom jen traktory. Vysmál se jim i Prigožin

Německý tank Leopard.
Zdroj: Profimedia.cz
PŘESTŘEL

Rusko se opět pochlubilo významnými úspěchy na bojišti, za něž ale schytalo spíš výsměch. Kreml uvedl, že za uplynulých několik dní zničili ruští vojáci osm tanků Leopard 2 a více než sto dalších obrněných vozidel. Ruská státní média k událostem dokonce vydala video, které má likvidaci strojů dokazovat. To se okamžitě stalo terčem posměchu lidí, protože na záběrech neničí vrtulník tanky, ale něco, co nejpravděpodobněji budou traktory či kombajny ukrajinských farmářů. O incidentu píší zahraniční média a twitterové analytické účty.

Místo toho, aby video posloužilo jako výstraha a známka toho, že Kreml to myslí s válkou vážně, smějí se mu tisíce lidí na sociálních sítích po celém světě. Záběry údajně pocházejí od posádky bojového vrtulníku Ka-52, jehož piloti měli za to, že zasáhli dva tanky Leopard 2. I laik však vidí, že cíle, které byly zasaženy, rozhodně nejsou tanky, ale stroje, které mají za úkol postřik polí, píše Forbes.

Korunu všemu nasadil fakt, že video sdílela oficiální kremelská média, která ho využila k propagandě. Lidmi vysmívaný amatérismus neunikl ani Jevgeniji Prigožinovi, šéfovi wagnerovců, který s tradiční ruskou armádou svádí taktickou bitvu slov. "Dnes ministerstvo obrany ukázalo skvělou práci turistů (tak Prigožin nazývá ruskou armádu, pozn. red.). Na videu je vidět, že se Ukrajinci naučili maskovat své tanky jako zemědělské kombajny a tankisty jako obsluhu těchto kombajnů. Díky, chlapci, za skvělou službu," říká posměšně Prigožin ve zveřejněném záznamu. Ruská armáda je už evidentně pro smích i šéfovi wagnerovců.

Nejde o první omyl

Není to poprvé, kdy se oficiální ruská propaganda šeredně přepočítala, když věřila, že Západ doslova spolkne každé bizarní vysvětlení, které propagandisté Kremlu vymyslí. Naposledy si podobnou manipulaci Rusové zkusili, když údajně odhalili kamion, který má na starost odpálení Kerčského mostu. Nesouhlasil ovšem druh kamionu a dokonce ani počet náprav.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy