Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Putinova tajná jachta objevena. Luxusní plavidlo prozradila prezidentova milenka

Ruský prezident Vladimir Putin.
Zdroj: Profimedia.cz
+ Dalších 5 fotografií
ups

Vladimir Putin je zřejmě ještě o něco více bohatší, než jsme si mysleli. Šéf ruské opozice Chodorkovskij ohlásil, že našli utajovanou superluxusní jachtu, která říká pane prezidentovi Ruské federace. Svá zjištění zveřejnili opoziční politici na sociální síti X a uvedli i důkazy, které podle nich jasně mluví pro to, že loď patří Putinovi.

Pátrání realizovalo Dossier Center, institut, který založil právě Michail Chodorkovskij, asi nejvýznamnější a nejmocnější postava velmi ohrožené ruské opozice. Pikantní na celé investigaci je, že kromě jiných způsobů opět pomohlo pátrání na sociálních sítích, konkrétně na Instagramu. I když totiž Putin prý mobilní telefon nevlastní a přirozeně tak zřejmě nebude aktivní na sociálních sítích, lidé, které si na loď zve jeho milenka, už tyto prostředky používají. A to se stalo tajné lodi osudným.

Nejde rozhodně o žádnou chudou bárku. Jednasedmdesát metrů dlouhá Victoria, vlajková loď Putinovy osobní flotily, podle důkazů, které poskytl Chodorkovskij na sociální síti X, momentálně kotví v přístavu Tuzla v Turecku, členské zemi NATO. Zřejmě je v loděnici na pravidelné údržbě, jak zjistil Chodorkovského investigativní tým.

Papírově patří Putinovým známým

"Victoria byla postavena ve vojenské loděnici Sevmash, která také vyrábí jaderné ponorky pro ruské námořnictvo," píše Chodorkovskij s tím, že postavit ji trvalo dlouhých čtrnáct let. V průběhu stavby se totiž přerušil tok peněz. "Přestal za ni platit Sergej Maslov, známý Putinova dlouholetého přítele Gennadije Timčenka. Maslov byl zadržen na základě obvinění ze zpronevěry a jeho dům v hodnotě 100 milionů dolarů zabavil stát," píše opoziční lídr.

Timčenko následně převzal Maslovovy společnosti a výroba se rozjela. Putin za jachtu přirozeně zaplatit nemohl, neboť oficiálně vydělává lehce přes 2,6 milionu korun ročně. Jak dodává centrum, u Putina je běžné, že je jeho majetek prostě napsaný na některého z jeho přátel. Jeho palác na Altaji v hodnotě miliard je třeba zaregistrován na jeho přítele Arkadije Rotenberga.


Loď prozradil Instagram

K odhalení lodi přispělo mnoho drobností. Pikantní je to, že vyšetřovatele z Dossierova centra na stopu jachty přivedl i příspěvek na sociálních sítích. Na Instagramu se s ním totiž vyfotila kamarádka Putinovy údajné milenky. Tanečnice s lodí v pozadí sice na síti neprorazila, pátrači z centra měli ale z fotky poměrně radost.

Je pak jistě jen náhodou, že loď vždy sdílí místo a dokonce i některé členy posádky s dalšími jachtami vlivných lidí. Jako příklad Chodorkovskij uvádí, že první kapitán Victorie nyní velí posádce exprezidenta Medveděva na sesterské jachtě Universe.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy