Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

REPORTÁŽ: Tohle jsou prý Putinovy uši v Česku. Ruská ambasáda v Praze se má podílet na špionáži

Postranní vjezd.
Zdroj: eXtra.cz - Jiří Masojídek
+ Dalších 25 fotografií
reportáž

Rusko po začátku války na Ukrajině špehuje, koho může. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil zahraniční projekt Espiomats a podle které se aktivita ruských špionů v Evropě skokově zvýšila. Centrem ruské špionáže po dopadu různých sankcí a postihů pro občany této země se přirozeně staly ambasády. I na té české zjistili pozorovatelé zařízení, která zřejmě slouží k odposlouchávání Čechů. My jsme se rozhodli podívat se k ruské ambasádě v Praze osobně.

Když přijíždíme k ambasádě, která je po zásahu zastupitelstva Prahy 6 umístěna v ulici Ukrajinských hrdinů, musíme přejet mostek, jehož zábradlí je vyvedeno v ukrajinských barvách. Člověk, který tudy na ambasádu chodí každý den do práce, dostane hned několikrát připomenuto, ve službách koho je zaměstnán. Když jsme před časem byli u ruské ambasády v ukrajinském Kyjevě, mohli jsme ale názorně vidět, že odpor k ruskému pojetí politiky může vypadat i podstatně hůř, než jen několik čmáranic na stěnách a stopy krvavé barvy tam, kde se ji nepodařilo tamním uklízečům smýt.

Zdánlivě je tu prázdno

Hlavní budova zeje prázdnotou, alespoň se to zdá podle letmého pohledu na ni. Branka je zavřená, Rusové zřejmě žádnou návštěvu nečekají. Tato budova je ale jen malá část ambasády, která je vidět. Za moderní vilou je totiž podstatně větší budova samotné ambasády a také pět obytných bytovek, mnoho technických budov, kotelna, ale i tenisové kurty. Pohled dovnitř člověku zůstává skryt, naštěstí mohou pomoci satelitní snímky.

Podle Espiomats vyrostla na střechách ruských budov napříč Evropou sledovací zařízení. Podle investigativců jde o systém SIGINT, který lze využít třeba při sledování telefonních i osobních rozhovorů nebo činnosti místní kontrarozvědky. Espiomats je identifikovali v Polsku, podobná zařízení však objevili i odborníci, které přímo k ambasádě pozval Český rozhlas.

Policie tu hlídá

Vydáváme se na obhlídku ambasády. U bočního vjezdu nás zdraví policista, všímá si velkého foťáku a ptá se, co na místě děláme. Když se identifikujeme jako novináři, popřeje hezký den a potvrzuje nám, že zvenku skutečně můžeme fotit, co chceme. Kdybychom se o něco podobného pokusili dříve, Rusové by jistě poslali lidi, kteří by se nám minimálně focení snažili znepříjemnit, teď je ale všude kolem jako vymeteno.

Po celou dobu naší procházky nevidíme kolem ambasády živáčka. Výjimkou je dodávka s diplomatickými značkami, která projíždí dvojitou branou v průčelí. Když nás lidé z ambasády vidí s fotoaparátem, v jejich výrazu se dá poznat značné pobouření, do jakékoli interakce s námi se ale nepouštějí.

Podivné antény

Když obcházíme ambasádu, je skutečně vidět, že na antény, které se nacházejí na střeše, Rusové zřejmě jen nechytají Jen počkej, zajíci a propagandistické vysílání Solovjova. Ačkoli je vidět, že zařízení jsou umístěna tak, aby je vidělo co nejméně lidí, úplně schovat nejdou. Pokračujeme do parku Stromovka, který s ambasádou sousedí.

V této části areálu ambasády jsou obytné domy. Ty, které jsou viditelné zvenku, jsou obehnány hustou sítí zřejmě proto, aby na ně nedopadaly předměty házené případným rozlíceným davem, který přišel protestovat proti ruskému pojetí demokracie a práva. To se tu neděje zas tak zřídka. Jsou tu také zátarasy od policie, aby se protestující nepřiblížili moc blízko. Část, která zasahuje do Stromovky, Rusové zabrali po invazi v roce 1968 a dodnes ji i přes snahu českých úřadů nevrátili.

Malý ostrov Ruska uprostřed Prahy není místem, kde by byl kdokoli mimo prověřené lidi vítán. Pokud se tu skutečně odehrává špionáž, zřejmě bychom si asi stěží představili místo, kde by to šlo snadněji, než za vysokými zdmi velvyslanectví.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy