Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Putin a česká stopa: Jezdil do hotelu u Prahy za ženou, v jeho vile probíhaly divoké večírky

Vladimir Putin trávil čas v Česku: Tohle jsou místa, která důvěrně zná
Zdroj: eXtra.cz / Jiří Masojídek / Profimedia
+ Dalších 16 fotografií
Byl v Česku

Ruský prezident Vladimir Putin slaví sedmdesáté narozeniny. Jeho jméno je v posledních měsících skloňováno v médiích více než jméno kteréhokoliv jiného politika, nicméně v pozitivním slova smyslu to rozhodně není. My jsme se rozhodli podívat na jeho stopy v Česku. Jen v okolí Prahy jsou dvě místa, která jsou s Vladimirem Putinem velmi úzce spjatá. Redakce eXtra.cz se byla na obou těchto místech podívat.

V Jevanech u Prahy našly domov mnohé české i zahraniční celebrity. Své domy tu měly hvězdy filmů ze začátku dvacátého století i současné celebrity. Karel Svoboda, Ladislav Štaidl, Karel Gott, Daniel Hůlka - ti všichni spojili své jméno s malou obcí hned za Prahou. Svou stopu tu mají ale i lidé, u kterých byste to nečekali. Třeba právě Vladimir Vladimirovič Putin.

Prominentní luxus v Jevanech

Projíždíme obcí Jevany a na dohled od návsi a místní hospody objevujeme poměrně rozlehlý komplex sestávající z velké centrální budovy a několika menších rekreačních objektů v okolí. Plot je zchátralý a na jednotlivých stavbách z osmdesátých let je vidět, že se na nich zub času poměrně výrazně podepsal.

Tu a tam je v areálu vidět složený materiál, zřejmě zde probíhaly nějaké stavební práce, ale zřejmě ani nebyly dokončeny, všude je poměrně nepořádek. Před hlavní budovou je vypuštěný bazén, který má nejlepší léta už definitivně za sebou, a o dětském hřišti nedaleko platí úplně to samé. Jediné, co vypadá, že je ve funkčním stavu, je několik bezpečnostních kamer.

Bujaré večírky ve vile

Vzpomínky sousedů. Po svém na ruské návštěvy vzpomínají i sousedé z blízkosti tajemného areálu. "Já si pamatuju, když to tady postavili, že se to využívalo hodně. To sem jezdili vysocí ruští důstojníci a chodili tady do hospody. To vím, protože jsem tam dělal číšníka. Chlastali vodku: A v decákách," vzpomíná na návštěvy ruských diplomatů v Jevanech jeden ze sousedů, kterého v blízkosti areálu potkáváme. Poměrně svérázný je i přístup přímých sousedů, kterým nad domem vlaje americká vlajka a před ním stojí ikona aut z USA - Jeep Wrangler - zda je to provokace sousedů přes plot, však nevíme jistě.

Putinova romantika v Jevanech

V tom samém městečku poblíž Prahy je ale i další Putinova stopa. Jezdil sem totiž za svou láskou do jednoho z hotelů. Místní jej znají nejčastěji jako hotel Interpatria, ale ještě před revolucí byl v obřím zchátralém objektu uprostřed jevanských lesů komplex pro rekreaci komunistických pohlavárů. Napovídá tomu úzká a poměrně složitá cesta k hotelu, která měla papalášům zajistit co největší klid. Na první pohled obyčejná lesní cesta ale nepostrádá třeba pouliční osvětlení, což je v poměrně hustém lese dost neobvyklé.

Paní Putinová v Česku

Středisko poté změnilo majitele a do užívání ho převzalo tehdejší vydavatelství Otázky míru a socialismu - mamutí organizace, která sdružovala všechny prorežimní autory východního bloku - spisovatele a novináře. A v rámci spolupráce s touto organizací do hotelu v osmdesátých letech dorazila Ljudmila Alexandrovna Putinová, manželka tehdejšího agenta KGB Vladimira Putina. Ten v té době působil v buňce KGB se sídlem v německých Drážďanech, za svou ženou to měl tedy jen kousek a pravidelně za ní právě do hotelu dojížděl.

Teď tu bydlí uprchlíci

Překvapivé důsledky má pro hotel současný konflikt na Ukrajině, který má do velké míry na svědomí muž, který do něj sám jezdil, Vladimir Putin. V areálu totiž budou ubytováni uprchlíci, které Putinova invaze zbavila jejich domovů. Potvrdil nám to jeden ze zaměstnanců firmy, který se podílel na stěhování nábytku.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy