Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Poplivaná holčička na Hradě? Nebýt z Ukrajiny, nikdo si jí ani nevšimne, říká Šándor

Andor Šándor kritizuje Petra Pavla, ale i šikanátory.
Zdroj: profimedia, Se svolením Zuzana Bönisch / koláž: eXtra.cz
+ Dalších 5 fotografií
ŠIKANA

Prezident Petr Pavel (61) pozval na Pražský hrad ukrajinskou holčičku, která se stala obětí šikany českých dětí, jež ji urážely kvůli původu a vychvalovaly Rusko. Bezpečnostní expert Andor Šándor sice nad chováním děcek kroutí hlavou, zároveň ale říká, že nebýt původu holčičky, ani by se nedostala k českému prezidentovi. „Musíme řešit, jak se děti k sobě ve školách chovají,“ řekl eXtra.cz.

Ukrajinské dítě: Šikana od českých dětí

Anastasija Sihnajevska, jež je spoluzakladatelkou iniciativy Hlas Ukrajiny, sdílela na Twitteru video, na němž se ukrajinská dívka natáčí na telefon během toho, co jí spolužáci nadávají. „Ukrajina je ku*va. Ukrajina je blbá. Rusko je lepší. Rusko je silnější,“ zněly nadávky ze strany jejích vrstevníků. „Rusko je ho*no,“ bránila se jim dívka, poté jí jeden ze spolužáků plivl do tváře.

„Tahle situace za mě znamená mnohem víc než konflikt mezi dětmi. Znamená to, že ruský dezinformační vliv má obrovskou sílu a začíná mluvit jazykem nenávisti právě přes děti. Ty říkají to, co slyší doma. Kvůli dezinformacím vyvolávají nenávist k Ukrajincům, kteří v Česku žijí,“ píše Anastasija.

Nebýt z Ukrajiny, případ zapadne

S tím ale nesouhlasí bezpečnostní expert Andor Šándor. „Tento případ ukazuje, že děti asi něco slyší doma. To nutně nemusí znamenat, že jsou jejich rodiče proruští trollové. Mohou to být lidé, kteří jsou proti pomoci Ukrajině,“ domnívá se. Samotný útok ale odsuzuje.

Přijde mi to jako něco, co nemůžu nazvat jinak než ubohost. Vztahy mezi dětmi na školách obecně nebudou kdovíjaké, šikana je mnohem rozšířenější a nevztahuje se jenom na vztah k ukrajinským dětem. Byl bych rád, kdyby výsledkem toho, co se té dívce stalo, ani tak nebylo to, že si ji prezident zve na Hrad, ale že bychom se měli zamyslet nad tím, jak se k sobě děti na školách chovají, jak jsou vychovávány k vzájemné snášenlivosti,“ věří.

„Kdyby se nejednalo o holčičku z Ukrajiny, podle mě by si toho nikdo nevšiml, nikdo by to neřešil, o to mi to přijde smutnější,“ přidal pak Šándor svůj názor.

Prezident Petr Pavel: Hejt kvůli pozvání holčičky

Objevily se již hejty na prezidenta Petra Pavla, že si dovolil pozvat nejdřív ukrajinské a ne české dítě (není to pravda, skupinu českých dětí tam měl již 6. dubna, další pak před pár dny během dětského dne). „Že z toho někdo dělá závěry, že si prezident udělal laciné PR, to mi taky úplně nepřijde kdovíjak chytré a geniální,“ dodal Andor Šándor.

A co hlava státu k útoku uvedla? „Odsuzuji šikanu, ponižování a násilí ve školách obecně. A v případě dítěte, které muselo opustit svoji zemi a přátele kvůli válce a kterému jsme nabídli bezpečné útočiště, je to zvlášť ostudné. Oceňuji reakci školy a rodičů i to, že došlo k omluvě. Šrámy na duši ale zůstanou,“ nechal prezident zveřejnit na svém Twitteru.

Kromě prezidenta Pavla, který holčičku přijal na Pražském hradě, se jí zastala celá řada osobností, včetně ministra vnitra Víta Rakušana.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy