Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Podezřelá jizva Vladimira Putina (70): Podle chirurga k ní přišel po intubaci

Ruský vůdce Vladimir Putin a jeho podezřelá jizva na krku.
Zdroj: Profimedia/koláž eXtra.cz
+ Další 4 fotografie
Putinovo zdraví

Spekulace o zdraví ruského prezidenta Vladimira Putina (70) opět rozvířilo pozorování některých diskutujících na internetu, kteří zaznamenali viditelnou jizvu na diktátorově krku. Zvěsti o tom, že Putin trpí, nebo v minulosti trpěl rakovinou, se objevují opakovaně, nikdy však nebyl zpozorován žádný nezvratný důkaz. Vyšetřování nezávislého zdroje ale nyní odhalilo další podezřelou okolnost, jak informuje Daily Mail.

Jizva na krku Vladimira Putina byla dobře vidět během víkendu, kdy svíral svíčku během půlnoční velikonoční bohoslužby v moskevském pravoslavném chrámu. Její umístění vyvolalo pozornost i kvůli tomu, že se v minulosti živě spekulovalo o možnosti, že ruský vůdce trpí rakovinou štítné žlázy, všiml si britský list Daily Mail.

Pátrání ruské nezávislé organizace Proekt Media teď navíc přineslo odhalení, že diktátora neustále doprovází chirurg Jevgenij Selivanov z moskevské Ústřední klinické nemocnice – ten se specializuje právě na rakovinu štítné žlázy.

Stopa na Putinově krku má podobu výrazné šikmé linie směřující zleva doprava a nahoru. Kožní anomálie je jasně vidět na některých záběrech a fotografiích, které Kreml zveřejnil z velikonoční bohoslužby. Stalo se tak navíc poté, co unikly informace z amerických zpravodajských služeb tvrdící, že ruský tyran podstupuje chemoterapii právě kvůli rakovině.

Může jít o jizvu po intubaci i o znaménko

Ukrajinský telegramový kanál Unian poněkud cynicky popsal tvar jizvy jako písmeno Z – tedy symbol používaný Putinovými invazními silami během války na Ukrajině. Podobný útvar byl zaznamenán před více než dvěma lety v prosinci 2020, kdy ruské médium Soběsednik upozornilo na výrazné znaménko na vůdcově krku. Plastický chirurg Amjad Al-Jousef to tehdy komentoval slovy, že „je teoreticky možné, aby po intubaci (zavedení trubice pro chirurgické účely – pozn. red.) taková jizva zůstala“.

Lékař o tom tak mluvil ještě předtím, než se objevilo podezření, že Putin trpí rakovinou štítné žlázy. Navzdory takovým tvrzením, která ve svém textu zmiňuje i list Mirror, ale neexistují žádné důkazy o tom, že by ruský tyran podstoupil operaci odstranění štítné žlázy, jejíž součástí by mohl být několik centimetrů dlouhý řez na přední straně krku.

Al-Jousef také naznačil, že namísto jizvy by se mohlo jednat o znaménko, které se běžně objevuje u starších lidí – zejména v místě volně visící kůže, jaká bývá na krku. Chirurg tehdy rovněž zmínil, že Putin zcela evidentně podstoupil hned několik plastických operací obličeje – žádná se však pravděpodobně netýkala jeho krku.

Diktátor obklopený lékařskými specialisty

S věkem se napnutí kůže mění a slábne. Obličej Vladimira Putina je dobře opečovávaný, profesionální kosmetická péče je patrná. A když vidíme obličej ve výborném stavu, přirozeně začneme věnovat pozornost kůži na krku, která za zachovalým stavem tváře znatelně zaostává,“ vysvětlil lékař.

Může za to prý pravidelné zapínání košile a kravaty: „Krk se tím stlačuje – kůže se často shromažďuje a mění se v takový záhyb. Bohužel, pro krk žádné účinné profesionální ošetření neexistuje.“

Vyšetřovací zpráva Proekt Media nicméně odhalila, že jedna z tamních lékařských kapacit – doktor Alexej Ščeglov neúnavně doprovázel Putina po dlouhou dobu. Podnikl k němu 59 cest a strávil s ním celkem 282 dní. Ščeglov bývá považován za medika, „který mimo jiné dokáže jako první odhalit problémy se štítnou žlázou, včetně potíží onkologického typu“.

Putinovi se věnoval také specialista na uši, nos a krk (ORL) – doktor Igor Esakov, který k Putinovi vykonal 38 cest během 152 dní. Výše zmíněný onkologický chirurg doktor Selivanov k ruskému diktátorovi uskutečnil 35 cest a strávil s ním 166 dní, uvádí se ve zprávě. Mezi jeho specializace patří „zvláštnosti diagnostiky a chirurgické léčby starších a senilních pacientů s rakovinou štítné žlázy“.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy