Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Pavel jmenoval dva nové ministry: Není čas ztrácet čas, uvedl k tomu

Tisková konference prezidentů Zuzany Čaputové a Petra Pavla.
Zdroj: eXtra.cz/Renata Bušková
+ Další 3 fotografie
Jmenování

Prezident Petr Pavel na Pražském hradě pověřil Mikuláše Beka řízením ministerstva školství a jmenoval Martina Dvořáka (oba STAN) ministrem pro evropské záležitosti. Dosud post zastával právě Bek, který v čele resortu školství nahradil Vladimíra Balaše (STAN), jenž rezignoval kvůli dlouhodobým zdravotním problémům spojeným s proděláním covidu-19. Premiér Petr Fiala (ODS) odpoledne oba ministry uvede do úřadu, jak píše ČTK.

Devětapadesátiletý Mikuláš Bek v minulosti působil jako rektor brněnské Masarykovy univerzity. Stal se již třetím ministrem školství Fialovy vlády. Balaše vyslalo hnutí STAN do čela ministerstva loni v červenci. Nahradil tehdy Petra Gazdíka (STAN), který odstoupil kvůli kontaktům s obviněným podnikatelem Michalem Redlem z pražské korupční kauzy Dozimetr, jak píše Česká tisková kancelář.

Dosavadní politický náměstek ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) Martin Dvořák byl v minulosti primátorem Hradce Králové, generálním konzulem v New Yorku či velvyslancem v Kuvajtu.

Není čas ztrácet čas, řekl Pavel

„Jsem přesvědčen, že oba po lidské a odborné stránce naplňují všechna kritéria,“ uvedl Petr Pavel při jmenování podle iRozhlasu. „Pro ministra Beka je vzdělávání celoživotní náplní. Pokud nebudeme schopni náš vzdělávací systém transformovat na celoživotní, pokud nebudeme schopni ho postavit na vyšší kvalitativní úroveň, tak nebudeme stíhat tempo doby. Není čas ztrácet čas,“ nechal se dále slyšet prezident směrem k novému ministru školství.

Pavel ocenil, že i druhé jmenování ministrů ve funkci prezidenta bylo „hladké“. „Bylo to i proto, že oba pány delší dobu znám a jsem přesvědčen o tom, že po lidské i odborné stránce naplňují všechna kritéria. Rozhodování bylo snadné,“ řekl. V březnu den po svém nástupu jmenoval Pavel místopředsedu KDU-ČSL Petra Hladíka ministrem životního prostředí.

Před oběma ministry stojí podle Pavla urgentní úkol vysvětlovat, spolu se zbytkem vlády, kroky k nápravě veřejných financí, kvůli čemuž pětikoalice aktuálně pracuje na konsolidačním balíčku. Pro Beka by mělo být prioritou celoživotní vzdělávání a transformace vzdělávacího systému tak, aby se lidé byli schopní adaptovat na dobu umělé inteligence, automatizace a robotiky. Dvořák by pak měl na prvním místě řešit pružný postup spojený s evropským hledáním všech forem pomoci Ukrajině.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy