Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Ozbrojené Velikonoce v Moskvě: Patriarcha přišel obklopený tajnými agenty, Putinovi nebylo do smíchu

Přítel Vladimira Putina: Patriarcha Kirill dorazil na velikonoční mši obklopený agenty tajné služby
Zdroj: Profimedia.cz
+ Další 4 fotografie
rusko

O víkendu vrcholily pravoslavné Velikonoce. V Rusku, kde je pravoslavných věřících obrovské množství, se jedné ze mší zúčastnil i prezident Vladimir Putin. Pozorovatelé si všimli, že ačkoliv se jak Putin, tak hlava ruské ortodoxní církve Kirill, snažili tvářit, že je vše jako obvykle, ze záběrů, které se objevily na sociálních sítích je vidět, že mají obavy o svou bezpečnost.

Noční velikonoční mše v Moskvě má VIP hosty již tradičně. Ne vždy je ale doprovází tolik ozbrojených strážců jako letos. Na velikonoční bohoslužbu dorazil moskevský patriarcha Kirill v doprovodu rekordního počtu ochranky - asi 20 lidí. A celá divize Federální bezpečnostní služby se seřadila ve třech řadách kolem katedrály Krista Spasitele v Moskvě, napsal si na svůj twitterový profil Anton Geraščenko. Ten pracuje pro ukrajinské ministerstvo vnitra a dlouhodobě se na sociálních sítích věnuje mapování ruské propagandy.

A skutečně. Když se podíváte na záběry na videu, patriarchu Kirilla není v davu osobních strážců téměř vůbec vidět. Duchovní, který však také působil jako agent KGB ve Švýcarsku a pojí jej velké přátelství s Vladimirem Putinem, mohl být předem varován, že by se mohl stát terčem útoku. A nebo se jednoduše bál o své vlastní bezpečí.

Vladimiru Putinovi úsměv z tváře zmizel

Ať je to tak či onak, určitě to ale nedává za pravdu ruské propagandě, která tvrdí, že „speciální operace“ na Ukrajině probíhá podle plánu. Mše se mimo jiné zúčastnil sám prezident Putin. Podle videa z místa, které se taktéž objevilo na Twitteru, vypadal vůdce Ruské federace relativně v dobrém rozmaru. Když si však myslel, že ho nikdo nevidí, tak mu úsměv z tváře zmizel.

„Církev byla vždy s lidmi a sdílela s nimi radosti i těžkosti. A dnes, tváří v tvář vážným výzvám, se aktivně zapojuje do záležitostí milosrdenství a dobročinnosti a pomáhá lidem najít silnou duchovní podporu,“ řekl šéf Kremlu ve svém projevu, který citoval CNN. Že Putinovi není zrovna do zpěvu, potvrzují i snímky z bohoslužby.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy