Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Nejemotivnější moment na Oscarech: Řeč režiséra hrůzného dokumentu o útoku na Mariupol rozplakala nejednu slavnou tvář

Oscar 2024: Režisér vítězného dokumentu 20 dní v Mariupolu dojal emotivní řečí. Oscara za své dílo by raději nedostal
Zdroj: Profimedia.cz
+ Dalších 10 fotografií
ocenění

Válka na Ukrajině ovlivnila i slavné Oscary. Tentokrát se však na obranu Ruskem napadené země nepostavila žádná hollywoodská celebrita či slavný filmový tvůrce, ale někdo, kdo se sám ocitl v tom nejhorším pekle krvavého konfliktu. V kategorii o nejlepší dokumentární počin roku totiž vyhrál autentický dokument 20 dní v Mariupolu. Ten byl, jak název napovídá, natočený během prvních dvaceti dnů okupace města, které se stalo smutným symbolem války. Emotivní projev režiséra pak dojal sál plný slavných hostů.

Šuškalo se to už dlouho, protože snímek 20 dní v Mariupolu je jeden z nejsilnějších dokumentárních filmů všech dob. Režisér Mstyslav Černov byl členem novinářského týmu, který byl přítomen v Mariupolu od prvního dne ruské invaze a vydržel tam dvacet dní. Bez příkras a jakékoli cenzury pak točili vše, co ve městě viděli. Divák vše vidí z první linie z pozice vojáků, lékařů, policistů, ale i běžných obyvatel Mariupolu. Snímek je surový, reálný, ukazuje nesmírné utrpení obyčejných lidí v prvních dnech a týdnech války. 

"Tohle je první Oskar v ukrajinské historii. Jsem poctěn. Ale pravděpodobně budu první režisér na tomto pódiu, který řekne, že by si přál, aby tento film nikdy nenatočil. Přesně to bych si přál. Přeji si, abych ho mohl vyměnit za to, že Rusko nikdy nezaútočí na Ukrajinu, nikdy nebude okupovat naše města," řekl Černov na úvod své řeči. Pokračoval ještě méně optimisticky.

Mrazivá výzva do Hollywoodu

"Rusové zabíjejí desítky tisíc mých ukrajinských spoluobčanů. Přeji si, aby propustili všechna rukojmí, všechny vojáky, všechny civilisty, kteří jsou nyní v jejich vězeních. Ale nemohu změnit historii. Nemohu změnit minulost," prohlásil režisér a apeloval na hollywoodské tvůrce, že mohou svou iniciativou zemi hodně pomoci.

"Vyzývám vás, některé z nejtalentovanějších lidí na světě. Můžeme se postarat o to, že historické záznamy budou uvedeny na pravou míru a že pravda zvítězí. A že lidé z Mariupolu a ti, kteří položili své životy, nebudou nikdy zapomenuti," zakončil řeč, za kterou sklidil ovace vestoje. Kamery v tu chvíli zabraly nejednu slavnou tvář, které se leskly slzy v očích. Černov se postaral o jeden z nejemotivnějších momentů letošních Oscarů.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy