Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Nebyli to naši lidé, tvrdí mluvčí komunistů o útoku v Třeboni: Agresor jim ale poskytl svůj podnik

Kateřina Konečná s předsedou místních komunistů.
Zdroj: eXtra.cz - Jiří Masojídek
+ Dalších 15 fotografií
krvavý incident

Komunisté po napadení novinářů vytáhli na vlastní obranu. K ní ale používají argumenty, které se nezakládají na pravdě. Redakce eXtra.cz se rozhodla kontaktovat Komunistickou stranu Čech a Moravy, aby se její zástupci vyjádřili k incidentu, který reportéři eXtra.cz zaznamenali na setkání v Třeboni. Agresivní lidé tam napadali jak přihlížející, tak reportéra eXtra.cz, aniž by pořadatelé jakkoli zakročili. Vedení komunistické strany ale jakékoli pochybení odmítá.

Redakce eXtra.cz ihned po incidentu kontaktovala e-mailem právě Kateřinu Konečnou, která byla hlavní "hvězdou" krvavého setkání, na němž došlo k napadení hned několika lidí. Kromě staršího muže, který poklidně protestoval transparentem, se stala cílem i mladá žena, která si potyčku výše zmíněného muže s urostlým mladíkem natáčela. Na ni bez varování zaútočil muž, kterému patří stánek, v němž se lidé mohli s Kateřinou Konečnou setkat.

"Především nedošlo k žádnému incidentu účastníků neformálního setkání s europoslankyní a předsedkyní KSČM Kateřinou Konečnou," napsal redakci eXtra.cz mluvčí KSČM Roman Roun. To ale neodpovídá tomu, co jsme na místě viděli my. Podle informací eXtra.cz byl totiž muž, který mladou ženu napadl, nájemcem stánku, ve kterém se setkání uskutečnilo. Netušíme, v jakém vztahu je s organizátory, nicméně obecně lze určitě konstatovat, že lidi, kteří se na vaší akci starají o prostor a občerstvení, byste měli mít nějakým způsobem pod kontrolou a rozhodně je možné je považovat za účastníky shromáždění.

"První pomoc napadenému provozovateli poskytla lékařka, členka KSČM," potvrzuje mluvčí, že organizátoři incident zaznamenali. Druhé straně sporu, tedy napadenému muži, ženě a reportérovi eXtra.cz, se však nabídky žádné pomoci nedostalo ani od místních šéfů komunistů, ani od lidí patřících k jejich předsedkyni. "To je zcela v gesci orgánů činných v trestním řízení, nikoli pořadatelů," říká Roun na dotaz, proč pořadatelé jen přihlíželi napadání novinářů a dalších přihlížejících a nepokusili se ho nijak zastavit.

"K napadení provozovatele občerstvení ze strany paní a k jeho poranění, kdy jen díky velkému štěstí nebyl bezprostředně ohrožen na životě, došlo asi půl hodiny po začátku setkání a mimo prostor vlastní akce," zní další argument mluvčího. Jak však dokazují fotografie eXtra.cz, ani tato informace se nezakládá na pravdě. Prostor akce nebyl nijak ohraničen a předsedkyně Konečná v tu chvíli řečnila asi tři metry daleko od místa, kde probíhal konflikt. Místo aby se organizátoři celého setkání v čele s předsedkyní Konečnou postavili k problému čelem a přiznali pochybení, i podle vyjádření dalších členů trvají na tom, že jde o novinářskou provokaci. Pomoc jsou schopni poskytnout zjevně jen svým fanouškům a příznivcům. Muž navíc utrpěl pouze lehká zranění, na tváři má několik stehů.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy