Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Mladík přišel na brněnskou fakultu s nabitou pistolí. Policie po jeho zadržení zjistila, že má doma celý arzenál

Strážníci v sobotu vyvedli z Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, kde se konal den otevřených dveří, muže s legálně drženou zbraní. Na své okolí působil roztěkaně a neklidně. Mladý muž byl podle informací ČTK v aule s dalšími dvěma stovkami lidí. Policisté mu zbraň zabavili a zjistili, že má doma dalších šest. I z toho důvodu ho nyní bude čekat specializované lékařské vyšetření.

Strážníci muže po vyvedení z brněnské fakulty předali státní policii, se kterou spolupracoval, nebyl agresivní ani nevyhrožoval použitím zbraně. „Policisté následně zjistili, že muž je dlouholetým držitelem zbrojního průkazu skupiny E. Jeho držiteli jsou osoby, které vlastní zbraně k ochraně života, zdraví nebo majetku. Dále policisté zjistili, že muž vlastní celkem sedm zbraní různých ráží,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb podle ČTK.

Policisté zbraně zadrželi kvůli podezření na změnu zdravotního stavu jejich majitele. „Po dobu prověřování zdravotního stavu budou zbraně v úschově policie, hlavní slovo v tom, zda bude muž nadále držitelem zbrojního průkazu, budou mít lékaři,“ doplnil Šváb. „Musím zdůraznit, že není podezřelý z přípravy nějakého násilného jednání. Jedná se o zajišťovací opatření policie, abychom zabezpečili za každé okolnosti bezpečnost ve veřejném prostoru,“ uvedl na pravou míru brněnský policejní ředitel Martin Kotlan ve videu na sociální síti X.

Nestandardní chování

Na strážníky se v sobotu dopoledne přes tísňovou linku 156 obrátilo vedení Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity. Muž na přednášce působil na své okolí nervózně. „Identifikovala jsem osobu, která se chovala nestandardně. Byly tam nekoherentní pohyby, neklidné pohyby, rychlé pohyby rukama. Celou situaci jsem vyhodnotila tak, že ten člověk není úplně v pořádku,“ uvedla děkanka Simona Koryčánková ve videu, které si můžete pustit v náhledu.

Strážníci byli na místě za pár minut. „Strážníci zjistili od akademických pracovníků další fakta i popis mladého muže a vydali se směrem k aule. Muže rychle našli, a aniž kladl jakýkoli odpor, odvedli ho na ulici,“ uvedl ředitel Městské policie Brno Luboš Oprchal.

Zbraň nosí pro svou ochranu

Mladý muž policistům hned přiznal, že u sebe má legálně drženou krátkou střelnou zbraň. Přenášel ji skrytě pod oblečením, jak nařizuje zákon. Zároveň dodal, že ji u sebe nosí běžně pro svou osobní ochranu. Dechová zkouška neprokázala, že by pil alkohol.

Když se děkanka zpětně dozvěděla, že měl muž u sebe zbraň, bylo to pro ni šokující. Reakci na mužovo neklidné chování pokládá zpětně za oprávněnou. „Vyhodnotit situaci, rozhodně ji nepodceňovat, všímat si lidí, které máme kolem sebe, a případně okamžitě reagovat,“ popsala Koryčánková nabytou zkušenost.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy