Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Markéta Pekarová Adamová si sype popel na hlavu. Za prohlášením o dvou svetrech si ale stále stojí

Markéta Pekarová Adamová je předsedkyní sněmovny a strany Top 09.
Zdroj: Extra.cz/Renata Bušková
+ Další 2 fotografie
sebereflexe

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) si sypala popel na hlavu za své výroky. Slovy o dvou svetrech či drahém telefonu totiž proti sobě v minulých měsících poštvala celou řadu voličů, kteří jí nyní nemohou přijít na jméno. Jak sama řekla v pořadu Spotlight na Aktuálně.cz, ne vždy se vyjádřila zrovna nejlépe a za část svých výroků se dokonce omluvila. Prohlášení o druhém svetru ale prý nelituje.

Svými kontroverzními výroky popudila předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová řadu lidí. "To nemáte na iPhone?" řekla například před časem na tiskové konferenci jedné z novinářek s telefonem značky Huawei. I k tomuto kontroverznímu výroku se nyní vyjádřila v pořadu Spotlight na Aktuálně.cz. "To jsem řekla hrozně škaredě, omlouvala jsem se hned potom, uvědomila jsem si to ve vteřině a dnes bych si za to nafackovala," řekla ke slovům, jež namíchla velkou část veřejnosti. Podle Pekarové Adamové byla myšlena v nadsázce a vtipu.

Výroku o svetru nelituje

Naopak nejslavnějšího výroku, aby si lidé vzali další svetr, politička nelituje. "Toho nelituju, stojím si za tím. Já jsem se do téhle funkce nenarodila. Prošla jsem nemalým úsilím, abych vystudovala vysokou školu, a vůbec nezlehčuji situaci lidí, kteří jsou v nouzi, ale považuji za důležité si uvědomit, že je potřeba ve chvíli, kdy stát nemůže garantovat všem životní úroveň, se uskromňovat. Já jsem k tomu byla vychovaná - si vzít svetr a nepouštět teplo z oken," vysvětlila Pekarová Adamová svá slova.

"Kdybych řekla 'tak se lépe oblékněme', to by se nehodilo do titulku. Zapadlo by to a nikoho by to nepohoršilo. Neměla jsem to promyšlené dopředu, ale apelovat na úspory bylo nutné," dodala.

Zároveň v rozhovoru řekla, že vnímá silnější tlaky na ženy v politice. "Čím více v politice jsem, tím více se mé názory stávají feminističtějšími. Vnímám ty rozdíly, jak se útočí na ženy a jak na muže. Začíná se o tom víc a víc psát a mluvit," řekla předsedkyně Sněmovny. "To, co se skandalizovalo u Sanny Marin (finská premiérka, poz. red), tak u muže by bylo přijato úplně jinak a svět by to neobletělo," uvedla jeden z příkladů, kdy severská politička schytala vlnu kritiky za to, že ve svém volnu byla na párty nebo že se nechala vyfotit na obálku časopisu pouze v saku bez podprsenky.

Děti mám vyřešené

Osobně pak zažila útoky na to, že nemá děti. "Nebrat to osobně je zásadní. V tomto případě mi to ale vadilo, avšak ne za sebe, protože já to mám vyřešené, ale vůči těm, kdo to poslouchají. Že si řeknou, že se může proti nám použít, že nemáme děti. Dostalo se mi i velké vlny podpory. Dnes už by si to pan Okamura nedovolil," řekla k případu, kdy ji urazil šéf SPD.

„Já nechci být nějaký osobní, ale já mám dítě, mému synovi je 27 let, ale vzpomínám si, jak byl miminko, a podle vašeho názoru, já bych mu měl nasazovat dva tři svetry, aby mu nebyla zima, tak nezlobte se na mě, ale vy asi nemáte tu osobní zkušenost, proto asi můžete říkat takový nesmysly. Prostě například kojenec si nemůže vzít svetry dva tři. Ty vaše návody jsou nesmyslný,“ nechal se tehdy slyšet Okamura a za svůj výrok pak schytal ostrou kritiku.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy