Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Letohradská tragédie nebyla jediná. Proud málem zabil i Daniela Křečka, kvůli zásahu přišel o polovinu těla

Dan přišel o polovinu těla mladistvou nerozvážností.
Zdroj: youtube.com
+ Další 3 fotografie
Úder proudem

Páteční tragédie v Letohradu, kdy nápad vyfotit se na odstaveném vagónu skončil smrtí jednoho ze dvou mladíků zasažených elektrickým proudem, nebyla první v Česku. Podobné neštěstí kdysi postihlo i Daniela Křečka. V osmnácti letech rovněž vyšplhal na vagón, vzplál a skončil s popáleninami na 70 procentech těla, jak prozradil před časem pro Blesk. Přežil, ale následně přišel o polovinu těla.

Stejně špatný nápad vyfotit se na odstaveném železničním voze, jako měla parta v Letohradě, dostal roku 2016 také osmnáctiletý Daniel se svým kamarádem v Plzni. Životní lekce byla okamžitá a nemilosrdná. Také se dostal do blízkosti drátů vysokého napětí a došlo ke vzniku takzvaného elektrického oblouku, kdy nešťastník uzavře elektrický obvod svým tělem.

„Když jsme na vagon vylezli a já chtěl kamaráda vyfotit, dostal jsem ránu elektrickým proudem, začal jsem hořet a spadl mezi vagony. Zlomil jsem si páteř a tím vše začalo,“ vzpomínal na osudové momenty Daniel Křeček pro Blesk. Po zásahu si nic nepamatoval, až za čtyři dny se probral k vědomí v pražské vinohradské nemocnici s popáleninami na 70 % těla.

Riskantní operace

Daniel se ocitl na vozíčku, následně se navíc objevily další komplikace. Začaly se mu rozpadat tkáně a dostal sepsi, neboli život ohrožující infekci. „Časem jsem přišel o první nohu, pak o půlku té druhé a nakonec ani to nestačilo a přišel jsem o polovinu těla,“ bilancoval Daniel krutou daň v Blesku.

Musel podstoupit extrémně náročnou a unikátní operaci, nazývanou hemikorporektomie. Operace, kterou podstoupily pouhé desítky lidí na světě, spočívá v odebrání celé spodní poloviny těla, včetně pánevního skeletu a kosti křížové. Bez zákroku by nikdy nekončící infekce Daniela usmrtila. Úspěšnost takové operace, podobně jako úmrtnost pacientů, kteří ji podstoupí, se pohybuje kolem 50 %. Na sále byl tehdy Daniel 18 hodin a samotný výkon trval 16 hodin.

Pojišťovna neproplatila životně důležitý vozík

Ani chirurgický úspěch ale nebyl koncem komplikací. Hrozilo, že mu praskne střevo, a potřeboval tudíž speciální vozík, který by jeho tělo držel nakloněné dozadu, informoval Daniel roku 2021. Elektrický vozík v hodnotě milionu korun mu tehdy odmítla proplatit pojišťovna a on musel uspořádat dobrovolnou sbírku. Ta byla naštěstí úspěšná. „Jsem za to hrozně rád. Nečekal jsem takovou odezvu, všem moc děkuji,“ neskrýval dojetí Křeček pro deník.cz.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy