Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Jurečkovo ministerstvo pařilo, vedle se střílelo do lidí: Kolem houkaly sirény, oni se dál bavili

Marian Jurečka
Zdroj: Profimedia
+ Dalších 8 fotografií
party na ministerstvo

Kolem jezdily sanitky s raněnými a stovky policistů, večírek na ministerstvu ale běžel dál. Takové závěry zatím vyplývají z informací o vánočním setkání na ministerstvu práce, které nešťastně naplánovalo večírek na dobu, kdy o dva kilometry dále začal nečekaně střílet David K. na Filozofické fakultě. To samozřejmě pořadatelé nemohli předem vědět. Velkou kritiku na sociálních sítích ale sklízejí za to, že večírek byl ukončen až mnohem později, než bylo jasné, že jde o tak tragickou událost.

"Situace, ve které docházejí slova. Myslím na všechny oběti, zraněné i jejich blízké," napsal na síť X ministr Marian Jurečka asi dvě hodiny od první zprávy o střelci, který na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy zastřelil 14 lidí a následně i sám sebe. Na ministerstvu se v té době slavilo. Podle vyjádření jeho mluvčí pro Blesk začalo vánoční setkání pro zaměstnance dříve, než bylo jasné, co se na fakultě děje. „Setkání bylo zahájeno ještě dříve, než na veřejnost začaly přicházet první kusé informace o hrůzném útoku na FF UK,“ uvedla pro Blesk mluvčí Kateřina Procházková.

Dva kilometry od místa střelby

Budova ministerstva je pouhé dva kilometry proti proudu řeky poblíž Karlova náměstí a vzhledem k tomu, že na místě zasahovaly stovky policistů, v celém pražském centru to vypadalo jako při policejních manévrech. Zvuky sirén ale, zdá se, Jurečkův večírek s podřízenými nijak nerušily. Podle slov mluvčí se společnost začala rozcházet kolem deváté hodiny večerní, ve stejný termín jako mimořádně zasedala vláda a Jurečka se ho účastnil. S ukončením večírku ve stínu šílené tragédie tudíž nikdo nepospíchal.


Konec až po šesti hodinách?

První informace o útoku byly známé již po třetí hodině odpolední, reportéři eXtra.cz se na místo dostali krátce před čtvrtou hodinou odpolední. Jurečkův soustrastný tweet přišel v půl sedmé, ani tehdy se ale se slavením neskončilo. Rezort práce a sociálních věcí si tak v čele s ministrem vysloužil obrovskou kritiku nejen na sociálních sítích.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy