Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Generál Pavel zachránil ve válce život francouzskému vojákovi. Teď se po letech opět setkali

+ Další 2 fotografie

Byl to jeden z nejslavnějších momentů naší novodobé armády. Zanedlouho si budeme připomínat třicet let, kdy se českým a slovenským vojákům podařilo zachránit přes padesát Francouzů, taktéž vojáků nasazených v Chorvatsku při konfliktu na Balkánu po rozpadu bývalé Jugoslávie. Jedním z těch, kteří se na záchraně podíleli, byl i současný kandidát na prezidenta Petr Pavel. Podívejte se na dokument, který celou záchrannou akci objasňuje a jejž má redakce eXtra.cz k dispozici.

Psal se rok 1990 a zuřila válka v Jugoslávii, na území dnešního Chorvatska. Jednotka francouzské armády se ocitla pod těžkou tankovou a dělostřeleckou palbou. Francouzi byli vybaveni jen puškami a samopaly. Nikdo jim nemohl přijít na pomoc, protože jejich pozice byly odříznuté zničeným mostem.

Česko-slovenský prapor byl jedinou jednotkou, která disponovala pozicí a technikou k tomu, aby mohla zoufalým Francouzům pomoci. Nešlo však o rozkaz, ale dobrovolnou misi, která mohla skončit velmi špatně. "Ta operace byla neplánovaná, byla náhlá a museli jsme reagovat okamžitě. Chtěli jsme prostě pomoci francouzským kolegům z mise, to byla jediná motivace, chtěli jsme je zachránit," vysvětluje v dokumentu o akci Stanislav Zaplatílek, který se záchrany zúčastnil.

Že nešlo o žádnou procházku růžovým sadem, není pochyb z vyprávění Petra Pavla. "Jednou nás místní Srbové navedli do míst, kde věděli, že je minové pole, dostali jsme se do dělostřelecké palby, pak nás vzali jako rukojmí a živé štíty. Nakonec se nám podařilo ze čtyř různých míst v oblasti Benkovace dostat celkem 53 francouzských vojáků a spolu s nimi s použitím malé lsti se dostat pryč a dovézt je zpátky k jejich praporu," vzpomínal Pavel v podcastu Insider

Akce na záchranu uvězněných Francouzů tak byla nakonec velmi úspěšná. Češi a Slováci pod vedením Petra Pavla nepřišli o jediného muže ani kus techniky. "Ta operace byla úspěšná, my jsme splnili ten úkol, který jsme měli, to znamená dostat francouzské vojáky ze zóny bojů," doplňuje ve videu Pavel.

Setkání po letech

Teď se po třiceti letech setkali dva hlavní aktéři příběhu. Generál Pavel jako bývalý velitel česko-slovenské jednotky a Eric Zanolini, šéf obklíčené jednotky. "Věděli jsme, že v jeho rotě jsou mrtví, ale neměli jsme žádná jména," vzpomíná Zanoliniho manželka na dobu, kdy nevěděla, jak její muž a jeho spolubojovníci skončili. "Když jsem se mu snažil říci, že je odvezeme do bezpečí, on mi nevěřil," vzpomíná na jejich první setkání Pavel.

Co si oba muži řekli a jak záchrana probíhala, se můžete podívat v dokumentu, který najdete v úvodním videu.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy