Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Dusná debata: Měl jste rezignovat, hřímal Svoboda. Za vás byl chaos, oponoval Hřib

Komunální volby: V televizní debatě bylo dusno
Zdroj: Profimedia/Koláž eXtra.cz
+ Další fotografie
komunální volby

Dva dny před komunálními volbami se v předvolební debatě na CNN Prima News střetli adepti o post pražského primátora. Největší hádka proběhla mezi současným primátorem Zdeňkem Hřibem za Piráty a poslancem a lékařem Bohuslavem Svobodou za ODS. "Správně jste měl odstoupit vy a je mi úplně jedno, jestli jste za to zodpovědný, nebo ne," řekl Svoboda Hřibovi v narážce na kauzu Dozimetr.

„Investování je zásadní pro to, jak se bude hlavní město chovat. Praha peníze do investic projídá. Musíme všechny podniky, které máme – Pražská plynárenská nebo PRE – dostat do jiného módu. Firmy by měly vydělávat. To já jsem koupil PRE. Od té doby ji máme a vydělávala. Teď prodělává a město jí muselo dát dvě miliardy,“ řekl v úvodu televizní debaty na CNN Prima News bývalý primátor Bohuslav Svoboda.

Současný primátor Zdeněk Hřib mu však ihned oponoval tím, že platy v Praze od roku 2011 rostly a stejně tak i výdaje. „Nedali jsme PRE dvě miliardy, ale půjčili. Tyhle počty, které se tady předvádí, jsou absurdní. To jsou výdaje na platy učitelů, na mzdy řidičů MHD, aby jezdila často a kvalitně, výdaje na sociální péči. Mezi lety 2011 a 2022 stoupla průměrná mzda v Praze o 19 tisíc, takže nárůst musí být někde vidět. Jinak by to mohlo být tak, že by řidiči odešli třeba k soukromým přepravcům. Je to jev inflace, který možná znáte,řekl Hřib.

„Odmítáme vstupovat do koalice s trestně stíhanými. To je naše pravidlo a měli jsme ho už v předešlých volbách. Nedovedu si představit, že by v radě seděli trestně stíhaní. Ale vzhledem k tomu, že Spolu má dva takové lidi na kandidátce, bude povolební vyjednávání složité,“ nechal se následně slyšet Hřib, který odpovídal na otázku, s kým nebudou Piráti po volbách jednat.

Hřib: Máte koalici s trestně stíhanými

„Pane primátore, byl bych rád, kdyby se všechno to, co o korupci říkáte, nestalo v nejbližší době členům vaší koalice,“ reagoval na něj Svoboda. „Nevím, co bych k tomu dodal. Vy máte koalici s trestně stíhanými. Já koalici s trestně stíhanými nechci a s nikým bych v koalici takto neseděl,“ opáčil mu primátor.

Následně přišla řeč i na korupční kauzu Dozimetr, při které policie zatkla pražského náměstka Petra Hlubučka (STAN). "Kauza Dozimetr vypukla už před třemi měsíci. Myslím, že je naprosto zjevné, že Piráti v tom nejedou. Žádný Pirát nebyl zapleten do kauzy. Mě osobně ani policie nekontaktovala,“ obhajoval se Hřib. Svoboda mu však opět odporoval. „Primátor je primus inter partes (první mezi rovnými, pozn. red.), zodpovídá za svoje členy. Správně jste měl odstoupit vy a je mi úplně jedno, jestli jste za to zodpovědný, nebo ne,“ řekl poslanec.

"Rozdíl je velmi významný. Já jsem celou ČSSD z radnice vyhodil. ČSSD s námi pak nebyla, vyhodil jsem je všechny. Vy jste vyhodil jednoho člověka. To je velmi významný rozdíl,“ nechal se slyšet Svoboda.

Čižinský: Svoboda jede fake news

Zdeněk Hřib však nebyl jediný, s kým byl Svoboda na nože. Pustil se i do lídra Prahy sobě Jana Čižinského. „Jen bych chtěl vám, pane Čižinský, připomenout, že vy jste získal byt za 400 tisíc v naprostém centru Prahy, který má dnes cenu 30 milionů,“ uvedl bývalý primátor.

To je však podle starosty Prahy 7 lež a Svoboda podle něj šíří dezinformace. „Na panu docentovi mě to mrzí, že to říká stylem fake news. Dobře ví, že jsem nezprivatizoval byt – ani moje žena, ani děti. Koupili ho moji rodiče od ODS před 20 lety. Je to podsouvání divákům,“ hájil se.

V debatě byli i zástupci koalice Solidarita, koalice SPD, Trikolory a Hnutí PES, hnutí STAN a ANO, které reprezentoval poslanec Patrik Nacher. Ten nakonec vyhrál hlasování diváků o nejpřesvědčivějšího lídra. V debatě mimo jiné navrhl, aby Praha scelovala energetické společnosti. „Udělali bychom stoprocentní pražskou firmu,“ uvedl.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy