Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Drama v Polsku: Do země vletěla zbloudilá ruská raketa, která mířila na Ukrajinu

Raketa Sarmat se připravuje k odpalu.
Zdroj: Profimedia.cz
+ Další 3 fotografie
neznámý objekt

Nad území Polska vletěl neznámý objekt a zprvu nebylo jasné, o co se přesně jedná. Začalo se spekulovat nad tím, že by se mohlo jednat o zbloudilou ruskou raketu, což později potvrdil i náčelník polského generálního štábu. Následně raketa zamířila opět nad území Ukrajiny, uvedla televize Republika

Polská republika řešila závažný problém, když se nad jejím územím začal ve vzduchu pohybovat neznámý objekt. Nejdříve nebylo jasné, co by to mohlo být. Následně bylo zjištěno, že se jedná o zbloudilou ruskou raketu. To potvrdil i náčelník polského generálního štábu televizi Republika.


"Vše nasvědčuje tomu, že do polského vzdušného prostoru vletěla ruská raketa. Sledovali jsme ji na radaru a pak ten prostor opustila," řekl náčelník generálního štábu Kukula. Raketa následně změnila trajektorii a putovala zpět nad Ukrajinu. Nad územím evropského státu byla méně než tři minuty.

Armáda vzala situaci okamžitě do svých rukou, aby zajistila bezpečnost země. "Všechny prostředky protivzdušné obrany byly posíleny v bojové pohotovosti a v případě potřeby zvýšíme i pohotovost stíhaček," sdělil pro televizi mluvčí operačního velení armády Jacek Goryszewski.

Prezident svolal mimořádné jednání

"Od okamžiku překročení hranice až do zmizení signálu byl neidentifikovaný vzdušný objekt pozorován radary systému protivzdušné obrany země. V souladu s platnými postupy operační velitel ozbrojených sil mobilizoval dostupné síly a prostředky, které měl k dispozici," psalo operační velitelství na sociální síti X.


Kvůli zpozorování objektu nad vzdušným prostorem Polska neprodleně reagoval i prezident Andrzej Duda, který svolal mimořádné jednání s ministrem obrany Władysławem Kosiniakem-Kamyszem. Předmětem řešení bylo to, jak se tam ruská raketa ocitla.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy