Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Detaily fatálního selhání na Bulovce, které vedlo k potratu. Záměna v čekárně, jazyková bariéra i obří pochybení sester a lékařů

Potrat na Bulovce: K záměně žen mělo dojít už v čekárně, pacientka neuměla česky
Zdroj: Petr Novák/ Extra.cz
Záměna

Fatální chyba, která by se rozhodně neměla stávat, se udála v pondělí v pražské Fakultní nemocnici Bulovka. Zatímco jedna žena ve čtvrtém měsíci těhotenství šla na běžnou kontrolu, druhá šla na kyretáž, tedy zákrok, který se provádí třeba při léčbě nemocné dělohy. Lékaři si dvě ženy asijského důvodu popletli a jedna v důsledku toho přišla o dítě. Podle informací Blesku se záměna pacientek stala v čekárně.

V pondělí 25. března se v pražské Fakultní nemocnici Bulovka stal opravdu nešťastný incident. Došlo k záměně dvou pacientek asijského původu a jedna kvůli tomu přišla o nenarozené dítě, byla ve čtvrtém měsíci těhotenství. Několik zdravotníků bylo okamžitě postaveno mimo službu.

Jak informoval Blesk, k záměně mělo dojít v čekárně. Zdravotní sestra přečetla jméno ženy, která měla jít na kyretáž, tedy zákrok, který se provádí třeba při léčbě nemocné dělohy. Může se jím ale také ukončit těhotenství. Jenže pacientka v čekárně nebyla, a tak se sestře přihlásila jiná Asiatka. „Nerozuměla ani slovo a zřejmě ze slušnosti vše odkývala, dostala zdravotní dokumentaci ženy, která šla na kyretáž, a tak se dostala postupně až na sál a přišla o miminko,“ uvedl tajný zdroj pro již zmíněný web.

Policie vše vyšetřuje

Celým incidentem už se zabývá policie. „Na základě nově získaných informací ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti,“ prozradili policisté na sociální síti X. Nemocnice vyjádřila ženě hlubokou soustrast a je připravena jí poskytnout odškodnění. To se má podle advokátů pohybovat v řádech milionů.

CNN Prima News informovaly o tom, že personál zaměněnou těhotnou ženu doprovodil na tzv. pokoj dospávání, kde jsou pacientky, které mají podstoupit malý výkon. Po půl hodině byla převezena na sál, kde ji převzalo ARO oddělení. Během celé doby nikdo nezkontroloval štítek ženy, ovšem není stoprocentně jisté, že ho vůbec měla. Až po uspání ženy lékaři zjistili, že jí odtekla plodová voda a objevil se kousek pupeční šňůry.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy