Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Déšť konečně přinesl i houbovou sezonu. Nesbírejte do igelitky, otrava po kombinaci s alkoholem je mýtus

Kam na houby? Houbová sezóna je konečně tady. Jak je správně sbírat a jakým mýtům o nich nevěřit
Zdroj: Jiří Masojídek/eXtra.cz
+ Další fotografie
HOUBOVÁ MAPA

Je začátek srpna a podle houbové mapy Českého hydrometeorologického ústavu to vypadá, že houbařům konečně začínají žně. Bylo by tedy dobré si připomenout největší fakta a mýty, kterými jsou opředené. Věděli jste třeba, že houby byste neměli sbírat do igelitky a pít na ně alkohol? V redakci eXtra.cz jsme se na pár z nich podívali.

Houbová sezóna je letos konečně tady! Jak ukazuje mapa ČHMÚ, v současnosti už je vysoká pravděpodobnost růstu hub téměř na celém území republiky s výjimkou některých oblastí Moravy, které se každým dnem zmenšují.

Jak správně sbírat houby?

Pro sběr hub je rozhodně ideální košík, který k nim pouští vzduch a díky němuž tak mohou dýchat. Stále se však najdou i lidé, kteří houby sbírají do igelitky, což rozhodně není ideální. Houby se v ní zapaří a pomačkají, takže si na nich pak rozhodně nepochutnáte. Dobře vám neudělají ani houby uskladněné v rozpáleném kufru auta.

Houby je nejlepší ze země odebrat kroutivým pohybem tak, abyste neporušili podhoubí. Na dočištění pak použijte nožík.

Mýty o houbách

Říká se, že byste neměli míchat houby a alkohol. Je to však tak, že pokud vypijete mnoho alkoholu, může vám být zle, stejně jako když se přejíte hub, bude vám těžko. Vzájemně si však neodporují, jak uvádí portál Lifee. Najde se však několik výjimek.

Není také pravda, že by byly všechny houby okousané od zvířat jedlé. Například muchomůrka červená je oblíbenou pochoutkou veverek, ale my bychom její pozření odnesli pěknou otravou. Stejně tak i plži a červi rádi okusují prašivky, protože na ně jed nepůsobí.

Pozor také na tvrzení, že sušené houby už není potřeba tepelně upravovat. Mohou obsahovat zárodky salmonel. Prevencí je právě převaření, a to alespoň po dobu deseti minut při teplotě 80 °C.

Pokud u šupinatých hub loupete šupiny, děláte špatně. Povrch klobouku a jeho svrchní vrstva naopak představují největší koncentraci pro člověka zdravých látek.

Slyšeli jste někde, že se jídla z hub nesmí ohřívat? Další nesmysl. Pokud jste smaženici nenechali přes noc na sporáku, ale uložili do lednice, není důvod si pochutinu další den neohřát.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy