Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Čtyři zničené tanky každý den. Ruská armáda už přišla téměř o polovinu strojů

Zbytky zničených ruských tanků.
Zdroj: Profimedia.cz
+ Další 2 fotografie
válka

Přes dva tisíce zničených tanků na ruské straně. Ztráty armády, která před více než rokem zaútočila na sousední Ukrajinu, stále stoupají. V uplynulých dnech překročil počet tanků, které Rusové nemohou použít v boji, dva tisíce. Celková čísla však nejspíš mohou být podstatně vyšší. Jde totiž pouze o stroje, jejichž zničení bylo možné vizuálně potvrdit z více zdrojů. Čísla vycházejí ze statistik, které shromažďuje web Oryx.

Ruská armáda krvácí. Válka na Ukrajině stojí zemi mnohem více sil, než kdokoli předpokládal. Původní vychloubačný plán "v Kyjevě za tři dny", který počítal s tím, že Kreml velmi rychle převezme kontrolu nad sousední Ukrajinou, Vladimiru Putinovi kardinálně nevyšel. Ukrajina se statečně brání a podporuje ji prakticky celý civilizovaný svět, zato agresivní Rusko zůstalo téměř samo. Důkazem byla i vojenská přehlídka, která se začátkem května odehrála v Moskvě. Místo stovek kusů tanků, děl a obrněných vozidel jich po Rudém náměstí projížděly jen desítky. Žádní státníci ze zahraničí snad kromě Běloruska na ruskou přehlídku a oslavu konce druhé světové války nepřijeli.

V ukrajinské válce je největší spolehnutí na statistiky, které vedou nezávislé pozorovatelské weby jako výše zmiňovaný Oryx. Ten využívá obrovského množství online dat v kombinaci se znalostmi zbrojních expertů a snaží se co nejlépe zmapovat boje na Ukrajině a sčítat techniku, kterou jedna strana druhé buď zničila, poškodila, či ji zabavila. Co je však klíčové: žádný zničený kus se nezapočítá, dokud neexistují přesvědčivé obrazové důkazy – třeba fotografie nebo satelitní snímek.

Rusko přišlo o polovinu tanků

Právě ve statistikách Oryxu počet zneškodněných, poškozených, zabavených nebo opuštěných ruských tanků přesáhl hranici dvou tisíc. Některé zdroje uvádějí, že v roce 2020 mělo ruské vojsko k dispozici asi 4400 tanků. Znamenalo by to, že o téměř polovinu již vojáci přišli. To by byl pro údajně jednu z nejsilnějších armád světa obrovský problém. Zejména když experti očekávají, že konflikt na Ukrajině se potáhne ještě roky.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy