Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Černý kašel si v Česku vybral první oběť. Počty nakažených rapidně rostou

Černý kašel si vybral svou první oběť: Pacientovi bylo okolo 60 let
Zdroj: profimedia.cz
úmrt

Černý kašel si letos vybral svou první oběť. Jak informovala ČTK, jednalo se o pacienta ve věku 55–64 let. Od začátku roku je evidováno 3101 případů této nemoci. Proti předchozím letům jí výrazně přibylo, letošní počty jsou nejvyšší za posledních 60 let. Lékaři intenzivně řeší nárůst počtu nakažených touto nemocí. 

V Česku letos zemřel první pacient nakažený černým kašlem. Jak informuje ČTK, dotyčnému bylo mezi 55–64 lety. Případy nakažených jsou tento rok alarmující a rapidně rostou. Pouze od začátku roku se nemocí nakazilo 3101 pacientů. Černý kašel se šíří zejména mezi středoškoláky. Za poslední týden lékaři diagnostikovali nemoc u 827 jedinců.


Nejhorší situace je v Jihočeském kraji

Jak uvádí server Novinky, nejhorší situace je v Jihočeském kraji, poté následuje Středočeský kraj, Pardubický a Vysočina. V nemocnicích naštěstí končí pouze zlomek nakažených. V letech 1984 až 2004 nemoci v ČR nikdo nepodlehl, od roku 2004 evidují lékaři podle SZÚ čtyři úmrtí neočkovaných kojenců, v roce 2014 zemřel senior.

Vakcinologové apelují zejména na těhotné ženy, aby se přeočkovaly. Dále pak upozorňují rodiče malých dětí, aby překontrolovali, zda jejich desetiletí potomci podstoupily poslední dávku očkování proti černému kašli, záškrtu, tetanu a dětské obrně.

Lékaři nyní řeší nárůst počtu i dalších nemocí, proti kterým se lidé povinně očkují a v ČR se vyskytovaly jen sporadicky nebo jejich počet ubýval. Na začátku března SZÚ informoval o úmrtí dvaaosmdesátiletého muže na záškrt, které bylo první za 55 let. Nárůst počtu nakažených experti přisuzují zejména oslabené imunitě u celé populace po covidu.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy