Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Bendig zuří kvůli zákonu o LGBT partnerství. Je to paskvil, rozčiluje se zpěvák. Zklamání neskrývají ani Musil s Yemim

Yemi A.D., Jan Bendig a Honza Musil kritizují zákon o LGBT partnerství.
Zdroj: herminapress (2x), profimedia / koláž: eXtra.cz
+ Dalších 7 fotografií
NÁZORY

Sněmovna po letech hádek schválila zákon, který má změnit přístup ke svazkům stejnopohlavních párů. O žádné manželství „pro všechny“, jak podporovatelé narovnání práv doufali, ale nejde, vztah se místo dosavadního registrovaného partnerství má jmenovat partnerství, práva jsou dále v některých oblastech výrazně omezená. Co na to říkají známí gayové Honza Musil, Yemi A.D. a Jan Bendig? Všichni se v reakci pro eXtra.cz shodují v tvrdé kritice, hovoří i o „paskvilu“.

Celebrity: Poslanci kašlou na názory většiny

O zákonu jsme více napsali zde. O výsledcích hlasování informovaly například Seznam Zprávy. Ty již dříve varovaly před tím, že mezi poslanci probíhala tajná nátlaková akce náboženské a anti LGBT skupiny Aliance pro rodinu.

A co si tedy o přijatém zákonu myslí známé české LGBT osobnosti?

Honza Musil, moderátor

„Bude se to jmenovat jinak, shodili ze stolu adopce dětí. Pro mě to v takovém znění není vůbec žádná výhra. Děkuji poslancům za to, že nevyslyšeli českou společnost. Z posledních průzkumů jednoznačně vyplývá, že většina populace se vyjadřuje pro narovnání práv, ale to evidentně dotyčné nezajímá. Strašně se proto těším na to, až nás ti samí poslanci budou před volbami znovu nahánět a přesvědčovat o tom, co pro nás všechno udělají. Tak ať si pak vzpomenou na to, jak se zachovali nyní,“ uvedl moderátor pro eXtra.cz.


Yemi A.D., choreograf, světoběžník a potenciální astronaut

„Myslím, že je zbytečné pálit energii na tématu, zda se svazek má jmenovat manželství či partnerství. Doba se vyvíjí a jazyk s ní. Co naopak jako důležité vidím, to jsou práva, která bychom podle ústavy měli mít všichni stejná. Mrzí mě, že se vždy kolem tohoto tématu vynoří tolik vykonstruovaných argumentů, které se pak z politiky přenášejí do reálného života lidí a způsobují další vlnu diskriminace,“ uvedl a dodal, že je vděčný všem, kteří pracovali na posunu v zákoně a dlouhodobě podporují to, aby i stejnopohlavní páry mohly žít v rodině s dětmi a plnohodnotným životem tak, jako je tomu v mnoha západních zemích.

„Chápu také zklamání některých lidí a doufám, že se v Česku najde dost lidí na to, abychom další vlnu narovnání práv ustáli bez kompromisu.“


Paskvil, občané druhé kategorie?

Jan Bendig, zpěvák

„Moc se tím nezaobírám, ale srdce mi říká, že když platím stejné daně jako kdokoli jiný, mám úplně stejné povinnosti jako všichni ostatní, tak by mi měl stát poskytovat úplně rovnocenná práva jako těm, co se narodili jako hetero, i v oblasti manželství. Tohle je ani ne na půl cesty. Asi je to lepší než drátem do oka, je tam nějaký posun, narovnání některých práv, ale stále nám dávají najevo: ‚nejste jako my‘. Nedivím se, že ten zákon proto někteří vnímají jako paskvil, který z nás dál dělá občany druhé kategorie,“ řekl zpěvák.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy