Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Babišovo ANO chce Rakušanův konec kvůli šifrovanému telefonu. Jermanová přitom měla kancelář jako James Bond

Jaroslava Jermanová měla kancelář jako James Bond, teď žádá konec Rakušana kvůli telefonu
Zdroj: koláž eXtra.cz/Profimedia.cz
+ Další fotografie
skandál

Opozice kritizuje vládu za šifrované telefony. Hnutí ANO pohrozilo premiérovi Petru Fialovi, že pokud neodvolá ministra Víta Rakušana, u kterého vyšlo najevo, že vlastnil šifrovaný telefon, hnutí se pokusí v Poslanecké sněmovně vyslovit nedůvěru vládě. Zástupci koalice ale oponují, že vlastnit šifrovaný telefon není trestné, a poukazují na to, že i politici hnutí ANO bojovali proti tomu, aby je někdo odposlouchával. Své by o tom mohla vyprávět třeba Jaroslava Pokorná Jermanová, která měla zařízení proti štěnicím v lustru i krbu. Vyplývá to z informací, které zveřejnila její nástupkyně Petra Pecková z hnutí STAN.

"Teď už jen s napětím čekám, kdy se další šifrovaný telefon pro komunikaci s protagonisty Dozimetru objeví i u Petry Peckové. Vzhledem k tomu, že mafiánské struktury Dozimetru do telefonu hlásily: A krom toho je s Věškem a hejtmankou odladěná celá organizační struktura," píše na Twitteru Tomáš Helebrant, poslanec za hnutí ANO. Jemu a jeho spolustraníkům vadí hlavně to, že Vít Rakušan přiznal vlastnictví šifrovaného telefonu. Jeho použití k protizákonným činnostem ale důrazně odmítl. Podle některých politiků hnutí ANO by zřejmě ale mělo být trestné i pouhé vlastnictví takového telefonu.

Na Helebrantova slova reagovala právě hejtmanka Petra Pecková, která kandidovala za STAN stejně jako Rakušan, a připomněla, jak vypadaly poměry za její předchůdkyně a Helebrantovy stranické kolegyně Jaroslavy Pokorné Jermanové. "Asi mu paní Jarka (Jermanová, pozn. red.), jeho stranická kolegyně a předchozí hejtmanka, neřekla, že jsme po ní z úřadu odmontovávali rušičky a že jsme z její zabezpečené místnosti na kraji v sekretariátu hejtmanky, kde byla všechna možná bezpečnostní zařízení v lustru, oknech, pod stolem a dokonce i v krbu, udělali coworkingovou místnost pro jednání spolků, sdružení, obcí a dalších veřejných uskupení, jež chtějí mít jednání v reprezentativním zázemí kraje," napsala Pecková na Twitter.

ANO chce vyslovit nedůvěru vládě

Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová v úterý oznámila, že pokud Fiala bude Rakušana nadále držet ve vládě, poslanci hnutí do konce příštího týdne sesbírají podpisy a vyvolají hlasování o nedůvěře kabinetu. Fiala podle ní i podle Babiše dosud bagatelizoval informace portálu iDNES.cz, že Rakušan měl šifrovaný telefon. Ministr vnitra uvedl, že telefon měl po posledních sněmovních volbách kvůli obavám z odposlechů, ale prakticky ho nevyužíval.

Fiala reagoval, že vlastnictví šifrovaného telefonu nemůže být důvodem pro odvolání člena vlády. Upozornil také, že hlasování o nedůvěře by vzhledem k převaze koaličních poslanců nemělo žádný smysl a jedině by zkomplikovalo práci Sněmovny. Rakušan výzvu označil za frašku.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy