Ačkoliv pozitivní účinky cibule na lidský organismus jsou dobře známy, korejští vědci teď přišli s novým faktem. Nejenže tato plodina pomáhá v boji proti nemocem a nachlazení, pomáhá dokonce snižovat rizika srdečních onemocnění.

Na rýmu a jiná zánětlivá onemocnění se využívá vdechování výparů z nakrájené čerstvé cibule, na kašel je zase dobrá její šťáva posypaná cukrem. A ve slupce se ukrývá bohatství bojující proti srdečním onemocněním.

Zaměstnanci univerzity Kyungnam zkoumali skupinu žen, kterým po dobu dvou týdnů dávali extrakty z cibulových slupek a zjistili, že už jen za tu dobu se jim snížila hladina cholesterolu. „Právě ten je jedním z nejrizikovějších faktorů rozvoje kardiovaskulárních chorob,“ tvrdí autoři studie.

A co za to může? Údajně kvercetin, který je jedním z nejsilnějších a nejrozšířenějších biologicky aktivních flavonoidů, které se nacházejí v ovoci a zelenině. Preventivní a léčivé účinky jsou založeny především na tom, že působí jako silný antioxidant; tzn. působí proti zánětům, proti růstu některých rakovinných buněk, proti kardiovaskulárním onemocněním, proti bakteriím a virům.