Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Pozadí odchodu Hlaváčové a Munzara z Národního divadla. Chtěli vystrnadit Donutila, nakonec na to sami doplatili

Jana Hlaváčová a Miroslav Donutil
Zdroj: herminapress, extra.cz/Martin Procházka / koláž eXtra.cz
+ Dalších 14 fotografií
VZPOMÍNKA

Devadesátá léta nebyla divoká jen v podnikání a politice, ale také na divadelní scéně. Nejznámější hádkou a roztržkou, která vyústila v trucovitý odchod, se stala válka herců Jany Hlaváčové (†85) a Luďka Munzara (†85) s šéfem činohry Národního divadla Ivanem Rajmontem (†70). Terčem jejich znechucení a nevinnou obětí jejich zloby se ale tehdy stal také například i Miroslav Donutil (72), jak uvedla ČT v cyklu Neobyčejné životy.

Luděk Munzar a Jana Hlaváčová: Nepochopitelná válka

Vše odstartovalo v roce 1990, kdy činohru Národního divadla převzal Ivan Rajmont. Ten by samozřejmě v životě ani nepomyslel na to, že by se zbavil svých největších hvězd, Jany Hlaváčové a Luďka Munzara. Manželská dvojice jako by ale bojovala o svou další existenci v divadle, takže začali šéfa silně kritizovat. A bohužel do toho zatáhli i nevinné nováčky.

Rajmont totiž do Národního přivedl novou generaci herců z mimopražských divadel, například právě Miroslava Donutila. A to předchozí "bardy" rozzuřilo.

„Tehdy mě (Hlaváčová a Munzar – pozn. red.) navštívili a jako ministra kultury mě přímo zapřísahali, abych prý proces vrůstání sklepního divadla, které tenkrát hrál pan Donutil, do Národního divadla nedopustil, abych ho zastavil,“ přiznal v cyklu České televize Neobyčejné životy někdejší polistopadový politik Milan Uhde, který ovšem samozřejmě tak krátce po sametové revoluci nechtěl jakkoli zasahovat do činnosti divadla.


Miroslav Donutil: Ponížení, ztráta sebevědomí a odpuštění

Po letech vnímá, jak muselo být pro Donutila těžké, když vnímal, jak o něm hovoří takové dvě herecké veličiny.

„Slyšet o sobě pochybnosti od tak velkých umělců, to může s člověkem a jeho sebevědomím zatraceně zahýbat,“ dodal Uhde.

Donutilovo angažmá se ovšem zlaté kapličce mnohonásobně vyplatilo. Sluha dvou pánů, kde hrál hlavní roli, za 26 let uvádění vydělal divadlu přes 300 milionů korun. Nakonec se i brněnskému herci dostalo zadostiučinění.

„S panem Munzarem jsme si sedli ke stolku, dali si kávu. Všechno jsme si vypovídali, došlo ke krásnému porozumění a mávnutí rukou. Už to nechme být,“ řekl pro Český rozhlas o setkání v roce 2015.


Ivan Rajmont udělal průvan

Smutné je, že se Munzar s Hlaváčovou do podobných sporů a trucovitých reakcí, které vyústily v jejich vzdorovitý odchod, vůbec pouštěli. Jako by chtěli, aby stav divadla zamrzl, aby nikdy nemohly přijít žádné změny a divadlo až do smrti opanovala už jen jejich generace. Ne že by nebyla silná: tehdy na nejdůležitějších českých prknech, které znamenají svět, zářili dokonce ještě i Josef Kemr či Rudolf Hrušínský.

Rajmont každopádně na podobné názory naštěstí nedbal a do Národního divadla během svého působení přivedl další dnešní herecké velikány: novými členy souboru se v devadesátkách stali například Zuzana Bydžovská, Oldřich Kaiser, Ladislav Mrkvička, Jiří Kodet nebo Jana Preissová.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy