My vám nyní v 8 bodech vysvětlíme, že z fenyklu nemusíte mít obavy. Můžete mu naopak otevřít svou kuchyň dokořán!

1. Stonky fenyklu mají výrazně sladkou chuť, která navíc připomíná celer, a má jemnou chuť anýzu. Můžete jej tudíž nakrájet jak do polévky, tak do salátu. Nebo ho použít na ochucení dušených pokrmů. Fantazii a možnostem se meze rozhodně nekladou!

2. Fenykl obsahuje množství vitaminů, hlavně betakaroten, vitamin B, C i E a kromě nich v něm najdete také minerální látky, jako třeba draslík, sodík, vápník, železo i hořčík. Samozřejmě je zde zastoupena také vláknina. A to ve velkém množství.

3. Ze semen fenyklu lze rovněž připravovat čaj. Je potřeba nechat dvě až tři čajové lžičky rozdrcených semen louhovat deset až patnáct minut v šálku horké vody. Tento osvěžující čaj je známý i svými účinky na osvěžení dechu. A to se vyplatí!

4. Účinky fenyklu znali již staří Egypťané, Arabové a Číňané. Léčila se jím například ledvinová onemocnění, břišní křeče, kašel a nachlazení.

5. Fenykl pomáhá také při hadím uštknutí i při výskytu vnitřních parazitů. Potírání lisovaným olejem je účinnou zbraní proti kožním parazitům, jako jsou blechy a vši.

6. Tato rostlinka je také skvělým pomocníkem při hubnutí. Kombinace látek v něm obsažených totiž příznivě působí na trávicí systém a jeho správné fungování.

7. Čaj z fenyklu podporuje vylučování mateřského mléka, podporuje správnou činnost střev, tlumí bolestivé křeče střev a působí proti nadýmání. Tyto účinky dobře znají a také hojně využívají kojící maminky, které sobě i svým miminkům chtějí dopřát to nejlepší.

8. Odvar z fenyklu lze použít k omývání očí při různých očních zánětech. Zde se využívá jeho dezinfekčního účinku proti bakteriím i houbám, které ve formě nejrůznějších onemocnění napadají lidský organismus.