Pokud jste milovníci exotické kuchyně a vaši blízcí se vám smějí, že máte „plechovou hubu“, měli byste si uvědomit, že jste pravděpodobně závislí na alkaloidu kapsaicinu.

Vysvětlíme vám proč.

1) Pálení v ústech způsobuje bolest, na kterou tělo reaguje uvolňováním přirozených analgetik – endorfinu a dalších endogenních opiátů, které nám dokážou vytvořit stav podobný heroinové jízdě.

2) Lidé, kteří propadli pálivému, dobře vědí, že poté, co pozřou jídlo s dávkou chilli, zažijí stejně příjemný pocit štěstí, euforie a přívalu energie jako na drogách, po sportu nebo po sexu.

3) Stejně jako feťáci také milovníci ostrého jídla jsou k dávkám kapsaicinu stále tolerantnější a na stupnici pálivosti musejí stále přidávat.

4) Ostré jídlo zrychluje srdeční tep, povzbuzuje krevní oběh a roztahuje kožní kapiláry. Člověk po něm cítí podobně příjemnou úlevu jako po sauně.

5) Kapsaicin prokrvuje také sliznici úst, a to včetně chuťových nervů. Ostré jídlo nám proto nejen více chutná, ale sníme ho i víc.