Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Z válečných zákopů do finále Eurovize: Ukrajinská kapela sklidila bouřlivé ovace

Eurovize 2022: Do finále se dostala ukrajinská kapela Kalush Orchestra
Zdroj: Profimedia
+ Dalších 6 fotografií
Eurovize

Zástupci Ukrajiny se po dnešním semifinálovém vystoupení probojovali do sobotního finále písňové soutěže Eurovize. Hiphopová formace Kalush Orchestra postoupila díky hlasům diváků společně s reprezentanty Řecka, Islandu, Nizozemska či Portugalska, za branami finále naopak zůstali například hudebníci z Dánska, Chorvatska či Rakouska. Ukrajinská kapela tak má možnost zopakovat úspěch své krajanky Džamaly, která v roce 2016 soutěž vyhrála s písní o útlaku krymských Tatarů stalinistickým režimem. Zpěvačka je nyní na útěku před válkou.

Hiphopový kolektiv Kalush Orchestra reprezentuje svou zemi s písní Stefania. Skupina, kterou tvoří Oleh Psjuk, multiinstrumentalista Ihor Didenčuk a tanečník Vlad Kuročka, získala zvláštní povolení k účasti na letošní Eurovizi uprostřed probíhající ruské války na Ukrajině. Členové rapové skupiny totiž podle portálu Metro zpočátku bojovali v první linii, než jim bylo dovoleno soutěžit.

Kapela byla oblečena do propracovaných kostýmů s tradičními vzory, včetně dvou členů vystrojených dlouhými různobarevnými třásněmi. Jejich vystoupení, v němž se snoubil rap a ukrajinský folklór, mělo u publika velký ohlas a hudebníci sklidili bouřlivé ovace.

Ukrajinští hudebníci patří k největším favoritům celého klání, a to i vzhledem k ruské invazi. Předpokládá se, že diváci budou chtít svými hlasy Ukrajinu podpořit. Zástupci Ruska se soutěže neúčastní, o jejich vyřazení rozhodli pořadatelé koncem února s odkazem na možné ohrožení dobrého jména akce.

Za Česko se letos soutěže zúčastní česko-norská kapela We Are Domi, která bude o postup bojovat ve druhém semifinále ve čtvrtek.

Vítězka Eurovize na útěku

Pěveckou soutěž před šesti lety vyhrála ukrajinská zpěvačka Džamala (také Jamala), a to s písní 1944 o deportacích krymských Tatarů z rozkazu sovětského vládce Josifa Stalina za druhé světové války. Nyní tato krymskotatarská interpretka musela sama s dětmi opustit svou zemi kvůli válečnému konfliktu, když na Ukrajinu vpadla ruská vojska, píše agentura Reuters.

"Když cizinci přicházejí, přijdou do vašeho domu. Všechny vás zabijí a řeknou: 'Není to naše vina'," zpívala Džamala v chmurném hitu, se kterým překvapivě v roce 2016 vyhrála jinak optimistickou hudební soutěž Eurovize. Sama tehdy netušila, jak aktuální její text dnes bude.

Osmatřicetiletá zpěvačka, vlastním jménem Susana Džamaladinovová, se ukrývala v kyjevském protibombovém krytu, než se jí s jejími dvěma dětmi podařilo uprchnout do Turecka. Manžela nechala na Ukrajině bojovat s přibližujícími se ruskými vojsky.

"Manžel mě 24. února vzbudil a řekl mi, že začala válka a že nás napadli Rusové. V tu chvíli jsem byla v šoku. Byla to noční můra," vzpomíná z Istanbulu Džamala. Cesta do bezpečí podle ní nebyla snadná. "Byli jsme v autě a slyšela jsem takový zvuk - bzzz. Před sebou jsme uviděli (raketu)," popsala perné chvilky zpěvačka a Evropany vyzvala, aby Ukrajinu podpořili.

Uctila oběti stalinské éry

Džamala svou písní z roku 2016 chtěla uctít památku krymskotatarských obětí stalinské éry. I když v textu songu nebyla zmínka o ruské okupaci Krymu, část ukrajinské veřejnosti píseň chápala i jako protest proti násilnému záboru ukrajinského poloostrova Ruskem na jaře roku 2014. Moskva skladbu tehdy odsoudila jako politickou provokaci.

Deportace, které měly být podle sovětského diktátora Josifa Stalina trestem za údajnou kolaboraci s nacistickým Německem, postihly asi 220.000 krymských Tatarů a příslušníků několika dalších krymských menšin. Většina transportů zamířila do Střední Asie a na Sibiř. Až v roce 1967 byla obvinění vůči občanům tatarské národnosti odvolána a na konci 80. let jim byl povolen návrat do vlasti.

Kdo další se letos účastní pěvecké soutěže Eurovision Song Contest 2022, na to se můžete podívat v galerii.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy