Portál Svět potravin udělal test másel a přišel na šokující zjištění. Do testu bylo zařazeno 12 klasických másel a analýzy vzorků provedla zkušební laboratoř Eurofins. Hodnotila hlavně to, jestli másla splnila legislativní požadavky a jestli nevykazují známky žluklosti.

Také se zjišťovalo, jestli nebyly do másel přidané rostlinné tuky a zda jsou v pořádku jejich mikrobiologická vyšetření. Test se uskutečnil na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze a sedm odborníků testovalo vzhled, vůni, konzistenci a chuť másel. Důležité bylo také to, jak je máslo roztíratelné.

Vzorky

Podle legislativy by měl být minimální obsah tuku 80 % a obsah vody maximálně 16 %. Všechna testovaná másla tyto limity splnila, čtyři vzorky měly dokonce více než 85 % tuku. Jednalo se o máslo Laktopol, Bio máslo Milko, Farmářské máslo Tatra a Dr. Halíř.

Nejméně vody zase bylo u Farmářského másla, pouze 12,9 %, nejvíce u Horáckého a Meggle – 15,6 %. V žádném másle nebyl nalezen rostlinný tuk.

Žádná másla neobsahovala aflatoxin ani rezidua antibiotik a v pořádku byla i mikrobiologická kvalita. Zkoumalo se také, jestli másla neobsahují plísně, kvasinky nebo bakterie. Nezjistily se žádné výkyvy.

Trvanlivost

Co se týče trvanlivosti, másla nebyla prošlá a v parametru žluklosti nebyl nalezen žádný problém. Vzorky byly tedy úplně v pořádku. Vymykalo se jen německé Meggle Alpské máslo. Do konce trvanlivosti mu zbývalo ještě 154 dní. A tak dlouhá doba je u másla nestandardní.

„Doba trvanlivosti našeho Alpského másla není zapříčiněna přidáním stabilizátorů, jak se může na první pohled zdát. Máslo vyrábíme na moderní, plně aseptické lince a surovina je během výroby dvakrát stloukána, díky tomu získává máslo delší trvanlivost,“ vysvětlila portálu Svět potravin Petra Hlavínová ze společnosti Meggle.

Vůně a chuť

Některá másla měla problémy s pachutí, ale ty vznikly spíše oxidací tuku při nesprávném skladování. Nejlepší chuť mělo pro porotu Čerstvé máslo Poděbrady a Dr. Halíř. Nejhorší hodnocení mělo Bio máslo Milko.

Test se také zaměřil na roztíratelnost másel. Po 10 minutách po vytažení z lednice se všechna másla roztírala bídně, po 20 minutách už to bylo o hodně lepší. Nejlépe na tom bylo Orrero a Tatra Farmářské. Nejhůř skončilo Bio máslo Milko.

Celkovým vítězem testu se stalo máslo Dr. Halíř, které bylo paradoxně ze všech másel nejlevnější. Naopak nejhůře dopadlo nejdražší máslo v testu Bio máslo Milko.

Většina obalů od másel byla přehledná, u některých másel ale bylo složité pátrání po tom, kde byl vzorek vyprodukován. Na obalu musí být vždy uveden ovál s registračním číslem podniku.