Na piškoty si posvítila internetová televize Stream.cz v pořadu A dost! Byly srovnány tradiční piškoty s těmi, které nyní přichází z Polska, kam Opavia přesunula výrobu. A pro nové piškoty toto srovnání dopadlo hodně zle.

„Tou změnou jsem byl doslova šokován. Menší, tvrdší, chuťově horší. Neskutečné. Oni už dělají blbce i z dětí, které ještě neumí ani mluvit,“ napsal jeden rozzuřený zákazník do internetové diskuze.

Firma Mondelez, která Opavii vlastní, však tvrdí, že změny ve složení nedělala, že se jen změnila technologie výroby. „Složení piškotů se nezměnilo, mění se technologie výroby. Z toho důvodu jsou menší a mají jinou konzistenci. Samozřejmě ta konzistence může mít vliv na tu chuť, ale ve složení se vůbec nic neměnilo,“ řekla tvůrcům pořadu A dost! operátorka ze zákaznické linky firmy Mondelez.

Jenže nemá pravdu. Na původním obalu bylo, že obsahují 54 procent pšeničné mouky. Nové piškoty obsahují mouky o čtyři procenta méně. Čím tato procenta byla nahrazena? To snad ani nechceme domýšlet, když si uvědomíme, jak Poláci šachovali s posypovou solí nebo jak k nám posílali antibiotická kuřata.

Původní a nová verze piškotů se liší také ve výživových hodnotách, množství bílkovin, sacharidů, tuků, vlákniny. Kromě toho už na nových obalech nenajdeme nápis bez konzervantů a nízký obsah nasycených mastných kyselin, poznamenává web novinky.cz.

Společnost Mondelez, která vlastní značku Opavia, ale tvrdí, že piškotů z Polska se nemusíme bát. Že jsou stejně dobré jako ty tradiční. Pak tedy nechápeme, proč si tolik lidí stěžuje na chuť a konzistenci.

ČTĚTE TAKÉ: Proč je v Česku horší jídlo než v Německu? Milujete nechutné blivajzy, vzkázali Čechům výrobci.

Oficiální vyjádření společnosti Mondelez pro eXtra.cz:

Piškoty jsou nesmírně oblíbený produkt, recept i použité ingredience Piškotů jsou proto stále naprosto stejné. Kritika v tomto bodě nás velmi mrzí, protože je zcela neoprávněná a nepodložená. Změny v informacích uváděných na obalu jsou způsobeny výhradně změnou metodiky výpočtu nutričních hodnot, ke které došlo již v červnu loňského roku. Údaje uváděné na obale byly dříve stanovovány na základě manuální analýzy, nově jsou stanovovány na základě standardnějšího systémového výpočtu. Tato změna však s sebou nesla nutnost změnit i hodnoty uváděné na obalu, ačkoliv na skutečném složení výrobku se vůbec nic nezměnilo.

Piškoty jsou stále vyráběny ze stejných surovin ve stejném poměru. Stejně tak jsou Piškoty i nadále bez barviv a konzervantů – složení i výrobní postup je stále zcela totožný. Jen s ohledem na změnu legislativy již nemůžeme informaci o absenci konzervantů a barviv na obalech uvádět, protože je neobsahují ani konkurenční výrobky, které však tuto informaci na obalech neuvádějí. Pro spotřebitele by v takovém případě uvedení takové informace mohlo být matoucí. Obsah nenasycených mastných kyselin na přední straně obalu již neuvádíme, protože po změně metodiky výpočtu již nesplňujeme zákonem stanovený limit pro toto tvrzení. Usilovně pracujeme na tom, aby se Piškotům vrátil jejich tvar i konzistence, na které jsou zákazníci zvyklí.

Opavia nikdy neměla oficiální facebookový profil. Profil, na který odkazuje reportáž Stream TV, byl pravděpodobně založený některým z fanoušků. S tímto profilem jsme ale nikdy neměli nic společného a ani jsme nemohli jakkoliv zasahovat do jeho obsahu. Proto jsme Facebook – v souladu s pravidly, která Facebook má – požádali o její zrušení.