Kontroverzní studie uvádí, že vegetariáni jsou více náchylní k fyzickým i psychickým nemocem, a to i navzdory svému zdravému životnímu stylu. Přesto, že vegetariáni většinou nepijí alkohol, nekouří a nejedí nezdravá a tučná jídla, jsou mnohem víc náchylní k alergiím, fyzickým, ale i psychickým problémům.

Studie vzniklá v Rakousku na univerzitě Medical University of Graz je jednoznačným zastáncem masožroutů. Strava vegetariánů není bohatá na nasycené tuky a cholesterol, což zvyšuje rizika rakovinotvorných onemocnění, alergií a duševních problémů, jako jsou deprese a úzkost.

Pro studii byly použity údaje z rakouského portálu Heath Interview, který zkoumá stravovací návyky a rozdíly životního stylu mezi vegetariány a masožrouty. Pozorovaní byli rozděleni do skupin v závislosti na jejich věku, pohlaví i sociálně-ekonomickém postavení. Lidé se řadili do skupin vegetariánů, lidí, co maso jedí, ale mají velký příjem ovoce a zeleniny, na normální jedlíky masa a na osoby, které konzumují téměř jen maso. Výzkumu se zúčasnilo celkem 1320 osob.

Výsledky výzkumu byly nečekané. Vegetariáni spotřebují méně alkoholu, cigaret a mají i nižší tělesné hmotnostní indexy, ovšem jsou v horším celkovém stavu. Studie tedy ukázala, že rakouští občané konzumující vegetariánskou stravu jsou méně zdraví, mají nižší kvalitu života a vyžadují více lékařských ošetření.

Koordinátorka studie Nathalie Burkert ovšem uvedla pro rakouské Times, že nelze s přesností tvrdit, že vegetariáni jsou náchylnější k nemocem právě kvůli jejich způsobu stravování. Sděluje, že je zapotřebí provést další výzkumy, než bude možné na tuto otázku odpovědět.