Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Půvabná blondýnka s plamenným jazykem: Marija Zacharovová je ruským Ovčáčkem v sukni

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Vladimirovna Zacharovová
Zdroj: Profimedia
+ Dalších 9 fotografií
Rusko

Jméno Marije Zacharovové je Čechům dobře známé. Z jejích úst si už vyslechli řadu výhrůžek loni během vrbětické kauzy, kdy jako mluvčí ruského ministerstva zahraničí tlumočila kremelské hrozby adresované české vládě. V době invaze na Ukrajinu je Zacharovová logicky opět jedním z nejvýraznějších hlasů Moskvy, za což na ni Evropská unie uvalila tvrdé sankce. Půvabná blondýnka propagující krvavý režim Vladimira Putina si z toho ale nejspíš těžkou hlavu nedělá. V Rusku je totiž oblíbenou hvězdou.

Málokterý Rus je během invaze na Ukrajinu tak slyšet jako Marija Vladimirovna Zacharovová. Šestačtyřicetiletá blondýnka je totiž ředitelkou informačního a tiskového oddělení Ministerstva zahraničních věcí Ruské federace, do zahraničních médií proto tlumočí ostrá slova nejen ministra Sergeje Lavrova, ale de facto i celého Kremlu. Stala se tak hvězdou ruské propagandy, ke které jí vedli už její rodiče.

Marija se narodila, jak uvádí portál Aktualne.cz, do rodiny diplomatů. Její otec v 80. letech pracoval na sovětském velvyslanectví v Pekingu, kde bydlel se ženou i dcerou až do rozpadu SSSR. Zacharovová tak perfektně ovládá i čínštinu a již jako malá přičichla k diplomacii. Přesto na univerzitě v Moskvě vystudovala žurnalistiku. Jejím cílem totiž nebyla politická funkce jako taková, ale pozice tiskové mluvčí. Díky pevným vazbám otce na Putinovu vládu zastupovala vysoké ruské úřady a například byla mluvčí Moskvy v OSN.

Metál od Putina

V roce 2015 nahradila Alexandra Lukaševiče v roli tiskového mluvčího ministerstva zahraničí. Od té doby se začala stále více zapisovat do povědomí široké veřejnosti takřka po celém světě, a to nejen svým instagramovým profilem, na kterém je velmi aktivní. Zacharovová totiž není osobou, která by volila diplomatická slova. Z jejích úst často zaznívají tvrdé výhůžky i plamenné řeči. Ne všechny jsou přitom tlumočením Lavrova, mnohdy jsou její vlastní. Někteří Češi si tak z ní během vrbětické kauzy dělali legraci, že je Jiřím Ovčáčkem v sukni.

Zacharovová se v Rusku postupně stala hvězdou, kterou tamní média zvou do televizních show. V jedné z nich v roce 2016 například dělala antisemitské vtípky na adresu ruských židů. Ani to však nezabránilo Putinovi vyjádřit spokojenost se službami Zacharovové, jež v roce 2017 odměnil vysokým státním vyznamenáním - Řádem přátelství. Ostatně mluvčí v následujících letech udělala ruské propagandě obrovskou službu. Zejména právě ve vrbětické kauze z roku 2021.

Plamenná řeč proti Česku

Vášnivá zahradnice a textařka, jak o sobě Zacharovová ráda tvrdí, tehdy dštila na Česko jednu plamennou řeč za druhou poté, že vláda expremiéra Andreje Babiše vyhostila ruské diplomaty z Prahy. "Sedm let české úřady nebyly s to odpovědět na otázku, kdo je vinen. Nedokázaly odpovědět ani na otázku, co se tam stalo. Je to paradoxní, ale žádné oficiální materiály k tomuto případu nejsou. Lidem bylo potřeba něco předložit, tak našli Petrova a Boširova. Hanba? Hanba," tlumočil portál Deník.cz reakci Zacharovové na zjištění českých bezpečnostních služeb, že muniční sklady ve Vrběticích vyhodila do vzduchu ruská GRU.

Stejně jako v roce 2021 je Zacharovová slyšet i nyní. Matka dvanáctileté Maryany je během války na Ukrajině jedním z nejsilnějších hlasů Kremlu, který popírá slova o ruské invazi. "Rusko válku nezačalo, ale ukončuje ji," napsala nedávno na Facebooku, o čemž informovala německá veřejnoprávní televize Deutsche Welle. Jedno je jisté, o Zacharovové ještě uslyšíme, jelikož se často spekuluje, že by v budoucnu mohla nahradit třeba právě Lavrova ve funkci ministra zahraničí.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy