Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Válka na Ukrajině: Kněz šel proti ruským vojákům s křížem v ruce. Ti s otcem neměli slitování

Rostyslav Dudarenko se obětoval pro svoji vlast.
Zdroj: Facebook
+ Dalších 5 fotografií
válka na ukrajině

Během více než měsíc trvající války na Ukrajině, na kterou 24. února zaútočila ruská vojska, zemřelo už 128 dětí. Dalších téměř 200 nezletilých Ukrajinců podle ukrajinské generální prokuratury utrpělo zranění. A nejen to je důkaz, že válečné zločiny ruské armády nemají hranice. Podle britské BBC nyní měli ruští vojáci zabít ukrajinského kněze.

Odpoledne 5. března byl vesnický farář Rostyslav Dudarenko z malé vesničky Jasnohorodka, 40 km západně od Kyjeva, na kontrolním stanovišti. Jeho úkolem bylo kontrolovat blížící se vozidla. Ale jako všichni vojenští kaplani tam byl také proto, aby skupině nabídl duchovní podporu. Byl v civilním obečení.

Jeden přeživší útoku popsal BBC, že obsluhoval kontrolní stanoviště s Dudarenkem a asi tuctem dalších mužů, když se dozvěděli, že nedaleko projely tři ruské tanky. Skupina se rozhodla schovat v lesích, připravena je v případě potřeby konfrontovat.

Stříleli na všechny strany

Když se blížili ke kontrolnímu stanovišti, ruské jednotky začaly „střílet na všechny strany“, řekl svědek. "Když si uvědomili, že se schováváme v trávě, sjeli z cesty ve snaze přejet nás tanky." Tanky vyjely zpět na silnici, když se Dudarenko rozhodl vystoupit z úkrytu.

Skupina byla vyzbrojena loveckými puškami a malým počtem ruských armádních kalašnikovů a mezi sebou měli jen tři neprůstřelné vesty. Jako kněz Dudarenko odmítl nosit zbraně, řekl BBC jeho přítel a kolega Sergej Tsoma. To ho činilo zvláště zranitelným, když se rozhodl postavit se tankům. Podle očitého svědka měl takový čin v povaze.

"Rostyslav byl laskavý a optimistický člověk. Myslím, že proto se šel pokusit zastavit Rusy. V Jasnohorodce byl dobře známý jako někdo, kdo je vždy připraven pomoci druhým, jezdí po vesnici a sbírá starší členy sboru před nedělní mší," uvedl jeho přítel Tsoma.

Dudarenko patřil k ukrajinské pravoslavné církvi, která získala nezávislost na ruské pravoslavné církvi v roce 2019, což je krok, který Rusko nikdy neuznalo.

Mše vedl v dešti i v přívěsu

Když proruský bývalý prezident Viktor Janukovyč převzal moc na Ukrajině v roce 2010, moskevský patriarchát začal přebírat církve Kyjevského patriarchátu, včetně té, v níž sloužil Dudarenko. Ten se s tím však nechtěl smířit, a tak své bohoslužby vedl venku – dokonce i v dešti. Později ve svém přívěsu postavil provizorní kostel s pomocí darů.

"Viděl jsem, jak Rostyslav zvedl kříž nad hlavu, vstal ze svého úkrytu, něco křičel a šel k nim. Možná je chtěl zastavit. Zkusil jsem na něj zavolat," popsal svědek osudné okamžiky. Poté byly vypáleny výstřely přímo na Dudarenka. "A bylo to. Udělal jen pár kroků a upadl," dodal svědek.

Dudarenkova matka Naďa popsala, že její jediný syn byl odhodlaný hrát svou roli až do konce. "Chtěl chránit každého," řekla Naďa. "Snažila jsem se mu to rozmluvit, ale nemohla jsem se s ním hádat," dodala. "Naše církev bez tebe osiřela, otče," napsala na svou facebookovou stránku Tetyana Pylypčuk, členka Dudarenkova církevního sboru.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Válka na Ukrajině

Válku na Ukrajině rozpoutalo Rusko ve čtvrtek 24. února 2022 v ranních hodinách.

V Rusku se o tomto aktu válečné agrese mluví jako o "speciální vojenské operaci na Ukrajině". Jde o vyvrcholení rusko-ukrajinské krize a zároveň největší konflikt na území Evropy od konce druhé světové války.

Mohlo by vás zajímat:

Volodymyr Zelenskyj | Vladimir Putin | Wagnerova skupina | Jevgenij Prigožin | Válka v Izraeli

Související články

Další články

Nejnovější kauzy