Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Vražda politika: Britského konzervativce Davida Amesse pobodali v kostele

David Amess
Zdroj: Profimedia

Útočník pobodal britského konzervativního poslance Davida Amesse (69) na jeho setkání s voliči. Politik útok nepřežil. Útok potvrdila jeho kancelář, stal se v kostele v Leigh-on-Sea na východ od Londýna. Pachatele policie zatkla.

Útočníka policie zadržela a našla i nůž, kterým Davida Amesse bodal. Britský konzervativec útok nepřežil. Policie, která místo uzavřela, už v souvislosti s případem zatkla jednu osobu a uvedla, že po nikom dalším už nepátrá. Jako první o napadení informovala televizní stanice Sky News.

"Byl opakovaně bodnut. Nevím, jak moc je to vážné, ale nevypadá to dobře," řekl agentuře Reuters místní zastupitel, který je na místě činu. Později bohužel Amesse prohlásili za mrtvého.

K útoku došlo na pravidelném setkání s voliči v okrsku Southend West, který Amess v parlamentu zastupoval od roku 1997. Poslancem byl od roku 1983. Podle Sky News muž přišel na setkání s veřejností a Amesse napadl.

Amess patřil k dlouholetým a hlasitým odpůrcům setrvání Británie v Evropské unii, účastnil se kampaně za brexit.

Násilí vůči zákonodárcům je v Británii velmi ojedinělé. Týden před referendem o setrvání Británie v EU však byla 16. června 2016 v severoanglickém městě Birstall nedaleko Leedsu zavražděna britská labouristická poslankyně Jo Coxová, zastánkyně brexitu. Na jednačtyřicetiletou matku dvou dětí útočník třikrát vystřelil a následně ji mnohokrát pobodal. Pachatel u soudu provolával: "Smrt zrádcům, svoboda Británii." Za vraždu dostal doživotní trest vězení bez možnosti podmínečného propuštění.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy