Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Turisté na Kanárských ostrovech v ohrožení: K životu se probudila sopka, hrozí výbuchem

Sopka Teneguía se probudila k životu.
Zdroj: Profimedia
Láva

Na Kanárských ostrovech, u turistů velmi oblíbených, hrozí výbuch sopky Teneguía. Úřady ostrova La Palma vydaly 2. nejvyšší stupeń varování. Lidé na jihu ostrova se budou muset připravit na možnou evakuaci.

Hrozí výbuch sopky na Kanárech

Na Kanárských ostrovech může dojít k sopečnému výbuchu. Ostrov La Palma sice není mezi turisty oblíbený tolik, jako třeba u Čechů velmi populární Lanzarote, Tenerife či Fuerteventura, možnost výbuchu ale přesto dělá tamním lidem i návštěvníkům starosti, na ostrově žije na 85 tisíc stálých obyvatel.

V blízkosti sopky na ostrově bylo od 11. září naměřeno přes 4200 otřesů, které sílí na intenzitě. Pod povrchem vře magma a podle seismologů může dojít s největší pravděpodobností v příštích dnech nebo týdnech k výbuchu.

Teneguía se probudila k životu

"Nedokážeme udělat pro příští dny žádnou přesnou předpověď," uvedla podle listu El País María José Blanco, vedoucí tamního geografického ústavu IGN, a zároveň dodala, že vše naznačuje, že se otřesy stanou zemětřesením o větší síle.

Úřady nechtějí šířit paniku, ale zároveň požádaly občany, aby se připravili na možnou případnou evakuaci.

Sopka Teneguía svou sílu ukázala naposledy roku 1971. Tehdy dokázala vychrlit tisíce kubíků žhavé lávy. Místo je dodnes oblíbeným cílem turistů.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy