Centrum Prahy si o Vánocích frčí na prášku do pečiva nebo moučkovém cukru, Norové sahají po skořici.

Lékaři v Norsku i letos varují občany, aby se skořicí šetřili. Obyvatelé Skandinávského poloostrova jsou totiž posedlí tímto kořením a cpou ho do všeho. A to není dobře. Kůra skořicovníku se musí dávkovat s rozumem a těhotné ženy by se jí měly vyhnout zcela.

„Lidé konzumující velké množství skořice by měli příjem tohoto koření omezit. Tolerovatelným denním příjmem skořice je množství asi čtyřicet gramů,“ uvedl norský Úřad pro kontrolu potravin.

Čtyřicet gramů, to jsou asi dvě vrchovaté polévkové lžíce. Norové si dají klidně i tři lžíce za den. Skořice je sice léčivá, ale obsahuje kumarin, který ve větším množství může způsobit poškození jater, jelikož je to toxin.

Tak pozor na to.