Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Tři veteráni po čtyřiceti letech: Tak šel čas s čarokrásnou Bosanou, které už je 60

Fotografie ze snímku Tři veteráni.
Zdroj: profimedia.cz
+ Další 4 fotografie
pohádka

Tři veteráni patří mezi klenoty československé kinematografie. Pohádka, ve které excelovali Petr Čepek, Rudolf Hrušínský a Josef Somr, dokáže spolehlivě rozesmát nové a nové generace. Roli princezny Bosany si střihla Vida Neuwirthová (60), kterou i po letech lidé na ulici poznávají, jak sama herečka přiznala webu Lifee.

Kdo by neznal pohádku Tři veteráni z roku 1983. Jednu z hlavních rolí si zahrála okatá dívka Vida Skalská Neuwirthová, které princezna Bosana přinesla v 80. letech obří slávu.

Režisér Oldřich Lipský měl svou představu o tom, jak by měla princezna Bosana vypadat, měla být zcela určitě orientálního vzhledu a mít oči daleko od sebe, což Vida do puntíku splňovala. Tak jí role zpupné princezny připadla. Ačkoliv byla obsazena kvůli vzhledu, diváci si pamatují především obrovský nos, který jí v pohádce narostl. Ten skutečný, který filmaři použili během natáčení, měřil 2,5 metru a byl v režii Jana Švankmajera, jak uvádí web ČSFD.

Vida si myslela, že pohádka nastartuje její kariéru, bylo tomu ale jinak. Jiné hlavní role se už nedočkala, snímek jí ale přinesl doživotní popularitu a lidé ji na ulicích i po letech poznávají. „Říkají, já vás odněkud znám, a přemýšlejí. Pak si všimnou mých očí a většinou mě poznají,“ prozradila herečka před časem webu Lifee. Kromě toho také popsala, jak vycházela s hereckými legendami. „Tenkrát jsem byla pěkná a čerstvá, navíc jsem v té době měla narozeniny, a tak mě na rukou nosili. Pan Hrušínský mi tenkrát dokonce vydyndal více peněz, když viděl tu katastrofu, kterou mi každé ráno lepili na obličej. Pan Satinský byl zase samá sranda,“ uvedla.

Co dnes dělá Vida Neuwirthová

Představitelka namyšlené princezny Bosany se našla v mnohých profesích. Vede dětské divadlo, kde hrají především děti a loutky. Píše muziku, knihy i scénáře. A tak to vypadá, že je pořádná workoholička. Působí například i jako průvodkyně turistů po pražských židovských památkách. Před pandemií covidu s nimi také jezdila od Osvětimi.

V galerii se podívejte, jak se herečka z pohádky, kterou si dnes můžete připomenout na České televizi, od natáčení proměnila.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy