Číňané kvůli jídelním hůlkám ničí světové lesy. V dohledné době se možná budou muset přeorientovat na klasický příbor.

Jídelní hůlky už si stačila oblíbit i celá řada Čechů. Jsou praktické a při jídle vám ponechávají jednu ruku volnou. Nemůžete se s nimi pořezat ani popíchat. Jenže… v Číně se během roku spotřebuje neuvěřitelných 80 miliard párů dřevěných hůlek určených na jedno použití. Nebylo by vhodnější začít jejich výrobu omezovat a postupně přecházet na vidličky a nože? Tuto otázku si v současnosti pokládá i nemálo čínských politiků.

Hůlky mají v Číně tradici, která trvá už nějakých 4000 let a mnozí si bez nich čínskou gastronomii nedokážou vůbec představit. Statistiky jsou ale nesmlouvavé. Budeme-li vycházet z toho, že z jednoho vzrostlého stromu lze vyrobit přibližně 4000 párů hůlek, pak Číňané jen v uplynulém roce vyhodili do odpadkových košů cca 20 milionů takových stromů (obrazně řečeno, samozřejmě). Což je bezesporu alarmující zjištění.

Nejde přitom o první případ, kdy se problematikou jídelních hůlek čínské úřady zabývají. V roce 2005 byla na všechny jednorázové hůlky (a dřevěné podlahy) uvalena 5% daň. Toto opatření však zjevně nemělo očekávaný účinek. O pět let později se na veřejnost dostaly informace, podle kterých nejlidnatější země světa každý rok dováží 180 milionů metrů krychlových dřeva. Aktivisté přitom tvrdí, že až 10 % dřeva dováženého do Číny pochází z nelegálních zdrojů a „osud většiny přírodních lesů je tak v čínských rukou“.

Možná by pro začátek úplně stačilo, kdyby se začaly více používat hůlky omyvatelné. Například na Tchaj-wanu vytáhli do boje proti jednorázovým hůlkám už před pěti lety – restaurace prodávající jídlo s sebou je zákazníkům začaly vydávat jen na požádání a nikoliv automaticky, jak tomu bylo dříve.