7. mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů – Mattoni Grand Drink – na němž český zástupce Jan Lukas v konkurenci 20 světových barmanů bojoval o vítězství, právě skončilo. První příčka a finanční odměna 10 000 dolarů, kterou věnuje značka Mattoni, jdou tentokrát do rukou Aliny Laaksonen, která dokázala připravit nejoriginálnější a nejchutnější koktejl letošního mistrovství.

Vítězný koktejl:

Alina Laaksonen, koktejl Royal Ruby

Ingredience:

 10 cl Mattoni Grand perlivá

 25 g čerstvé maliny

 3 cl ananasový džus

 1,5 cl rebarborový sirup

 6 ks listů máty

 ¼ bs prášku s příchutí koláče

Ozdoba: jedlé květy, limetka, máta

Postup přípravy:

Do sklenice nasypeme led, abychom ji vychladili. Do míchací sklenice nasypeme maliny a mátu a rozdrtíme. Přidáme ananasový džus, led a přilijeme Mattoni perlivou a pečlivě promícháme barovou lžící. Ze sklenice vysypeme led a nalijeme do ní přes sítko směs z míchací sklenice. Přidáme rebarborový sirup a prášek s příchutí koláče a ozdobíme.

MGD probíhal ve dnech 16. – 17. 6., tento rok se zúčastnilo 21 soutěžících z 20 zemí, přičemž vzdálenost od České republiky nehrála roli – přijeli barmani dokonce z Austrálie, Koreje, Uruguaye či Arménie. V pátečním klání míchali jednotliví soutěžící své koktejly před odbornou porotou, která posuzovala prezentaci přípravy, provedení, inovativnost, chuť a vlastnosti drinku dle zadaných kritérií.

Barmani mají ve svých originálních receptech zcela volné ruce, co se týče chutí a inovací, nezastupitelnou ingrediencí koktejlů ovšem musí být minerální voda Mattoni a drinky musí splňovat kritéria dané podstatou soutěže. Ze všech soutěžících porota vybrala 5 finalistů postupujících do sobotní show. Že chuť a vůle barmanů tvořit neotřelé a přitom chutné kombinace stále rostou, potvrzuje i prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský:

„Mattoni Grand Drink je vzhledem k přísným pravidlům náročnou, avšak o to kreativnější soutěží. Splnit při tvorbě drinků jejich nízkokalorickou hodnotu a chuťové požadavky zároveň, to je velká výzva. Mám proto radost z toho, jak nápaditě a inovativně k soutěži většina zúčastněných barmanů každoročně přistupuje.“

Sobotní část soutěže a její slavnostní vyhlášení tradičně završil hudebně zábavný a novinkami obohacený Mattoni koktejl festival (MKF), tentokrát moderovaný Leošem Marešem a přenášený TV Prima. 5 finalistů předvedlo zaplněnému Staroměstskému náměstí v barmanské a hudební show své umění a v 21.45 byl slavnostně vyhlášen její vítěz, který si odnesl výhru v hodnotě 10 000 dolarů. Letošní finále MKF provázela hudba Debbi, Lenny, Davida Kollera a kapely Slza. Diváci si mohli poslechnout i nový duet Pavla Calty s Leošem Marešem.

Finále MGD přineslo opět novinky ze světa vrcholné mixologie a soutěž ukazuje, že výborný koktejl může být  i ten nealkoholický. Smysl propagace chutných a zdravých koktejlů dokládá i vyjádření generálního ředitele KMV Alessandra Pasqualeho – „Propagace nealkoholických koktejlů je součástí naší filozofie dlouhodobé podpory zdravého životního stylu. Jsme zároveň rádi, že Mezinárodní barmanská asociace používá minerální vodu Mattoni jako oficiální vodu svých soutěží pro její výjimečnou chuť a vlastnosti“.

Výsledková listina Mattoni Grand Drink 2017:

První místo Alina Laaksonen: odměna 10 000 dolarů

Druhé místo Jan Lukas: odměna 3 000 dolarů

Třetí místo Stefan Haneder: odměna 2 000 dolarů

Soutěžní koktejl českého barmana:

Jan Lukas, koktejl ECO-TTONI

Ingredience:

 4 cl domácí jahodový cordial

 0,5 cl čerstvá okurková šťáva

 1 cl domácí levandulová voda

 1 bs anýzový sirup Monin

 Dolít Mattoni Grand perlivá

Ozdoba: levandule, jedlá hlína (krupicový cukr s 90% čokoládou)

Postup přípravy:

Do sklenice připravíme namražené šungitové kameny a na ně nalijeme všechny ingredience včetně minerální vody Mattoni. Místo brčka vložíme citronovou trávu s odstraněným středem. Zakryjeme korkovou podložkou, kterou zasypeme jedlou hlínou a dozdobíme levandulí.