Guláše a pečená masa, husté polévky, smetanové omáčky, bramborové, tvarohové či kynuté knedlíky, smažený sýr… Tradiční česká kuchyně je bohatá na masité a moučné pokrmy. Pokud jde o zeleninu, převládají brambory, bílé a červené zelí. Výživoví poradci doporučují obohatit tuto zeleninu o čerstvé a dostupné sezónní druhy, které by měly vždy doprovázet náš jídelníček. Světová zdravotnická organizace také doporučuje konzumovat denně nejméně 400 g zeleniny a ovoce (v 5 porcích). Jsme pracovně vytížení a v neustálém shonu, nemáme čas na vaření, čím dál raději se stravujeme v restauracích a nakupujeme na celý týden dopředu. Toto nám však nemusí bránit ve správném stravování. Díky dobré organizaci, modernímu způsobu přípravy jídel a promyšleným nákupům neskončí potraviny v odpadkovém koši a jídlo bude bohaté na chutně připravenou zeleninu a dostatek ovoce.

Stačí dodržet několik pravidel…

Nakupujte podle předem připraveného seznamu. Díky tomu zaručeně nenakoupíte víc, než jste schopni s rodinou sníst. Pokud máte doma problém s průběžnou konzumací zeleniny a ovoce, pak stojí za to zamrazit vhodnou část ovoce a zeleniny v menších porcích a později je používat k přípravě různých pokrmů nebo koláčů. Česká kuchyně je bohatá na smažená a pečená jídla, nicméně mnohem lepší je vaření v páře nebo dušení – brokolice nebo květák připravené v páře si uchovávají většinu vitamínů a současně skvělé chutnají. Omezte masité pokrmy. Postačí, když dvakrát týdně sníte kousek libového hovězího nebo kvalitního drůbežího masa. Vyzkoušejte kaše a luštěniny a místo sladké smetany či omáčky přidejte ke knedlíkům nasladko lžíci přírodního jogurtu.

Dále je vhodné zařadit do jídelníčku džusy a pyré, které jsou bohaté na vitamíny, stopové prvky, minerály a vlákninu nezbytnou pro správnou funkci trávicího traktu. Zelenina a ovoce jsou dobrým zdrojem vitamínů, mj. A, K a C. Připomeňme jen to, že 1,5 sklenice pomerančového nebo grepového džusu (300 ml) pokrývá denní potřebu vitamínu C u dospělého člověka. Proto si do skříněk v kuchyni připravte zásobu džusů a pyré, neboť se jedná o hodnotné produkty ze zeleniny a ovoce, vhodné na šikovnou svačinu do školy nebo do práce.

Konzumace džusů je v České republice stále na nízké úrovni. Je to způsobeno mj. i tím, že dlouhou řadu let bylo možné koupit různé nápoje pod názvem „džus“, aniž by se přitom jednalo o 100% džusy. Právě proto je nutné zvyšovat informovanost pokud jde o výhody plynoucí z konzumace džusů.

V současné době podle předpisů EU se nesmí do džusů přidávat cukry, glukózo-fruktózový sirup a umělá barviva a aromata. Proto se nemusíme obávat džusů z regálů v obchodech. Údaj „100% džus“ uvedený na etiketě je zárukou, že džus, který kupujeme, je tekuté ovoce bez přidaného cukru, a navíc díky pasteraci s dlouhou dobou trvanlivosti.

Naproti tomu zeleninová a ovocná pyré (např. na bázi mrkvového či jablečného protlaku) jsou sice mezi Čechy stále nepříliš populární, nicméně podle tvrzení RNDr. Pavla Suchánka z Ústavu klinické a experimentální medicíny v Praze mohou prolomit neochotu českých občanů ke konzumaci zeleniny. Mají velmi dobré výživové parametry a osvědčují se u malých dětí, které se teprve se zeleninou a ovocem seznamují.

Jídelníček založený zejména na zelenině a ovoci, vytvoření správných stravovacích návyků a také příprava hodnotných jídel a zařazení džusů a pyré natrvalo do našeho jídelníčku určitě přispějí k udržení dobré kondice.

Více informací najdete na webu cz.dzusyapyre.eu